Magazin Putovanja

TOP 5 najprijateljskijih gradova u Evropi, turisti se ovde osećaju prijatno i dobrodošlo

cirih-svajcarska

Kada traže inspiraciju za putovanje ili kratki odmor, mnogi se fokusiraju na nekoliko jednostavnih stvari poput vremenske prognoze, lokalne kuhinje, turističkih atrakcija i potrebnog budžeta za odmor.

Međutim, često zaboravljamo istražiti koliko je neki grad zaista prijateljski raspoložen prema turistima. Zato su stručnjaci za putovanja iz kompanije Bounce sproveli opsežno istraživanje i rangirali evropske gradove prema nekoliko ključnih faktora: optimizam i sreća stanovnika, stopa kriminala i prihvaćanje LGBTQ+ osoba.

Zato, ako planirate putovanje u 2023. godini, spremite ovu listu jer ovo su najprijateljskiji gradovi u Evropi, prenosi Putni kofer.

1. Cirih, Švajcarska

Najveći grad Švajcarske zauzima prestižno prvo mesto kao najprijateljskije odredište u Evropi s visokom ocenom 9,89/10.

Cirih se ponosi najvišim indeksom sreće među svim analiziranim gradovima, a također nadmašuje sva druga odredišta kada su u pitanju strahovi od džeparenja, pa je tako samo 13% ispitanika izrazilo zabrinutost da bi mogli postati žrtve pljačke.

S druge strane, stanovništvo u Cirihu je izrazito podržavajuće prema pripadnicima LGBTQ+ zajednice, a očekuje se da će Parada ponosa 17. juna privući hiljade posetioca zbog svojih renomiranih uličnih zabava i uzbudljive atmosfere.

2. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen je drugi najprijateljskiji grad u Evropi s prosečnom ocenom 8,59.

Glavni grad Danske fantastičan je za turiste zbog svoje jedinstvene mešavine istorije, kulture i skandinavskog šarma.

Takođe, radi se o jednom od najsigurnijih gradova na svetu s vrlo niskom stopom kriminala i visokim nivoom sigurnosti, a jedno od najpopularnijih događanja tokom godine je Parada ponosa, koja se ove godine održava 19. avgusta na Trgu gradske većnice.

3. Mihnen, Nemačka

Treće mesto na popisu zauzeo je Minhen s ocenom 8.26/10. Ovaj grad se često naziva kulturnom prestonicom Nemačke i izrazito je popularno turističko odredište.

Ima fascinantnu istoriju koja seže vekovima unazad i nudi brojne znamenitosti, a poznat je i po svojoj ukusnoj kuhinji i tradicionalnoj kulturi ispijanja piva.

Minhon je najsigurnije odredište u Evropi, s izrazito niskim indeksom kriminala. Prestonica piva u Nemačkoj takođe je jedan od najboljih gradova za LGBTQ+ zajednicu, a ovogodišnji veliki gay pride održat će se od 10. do 25. juna.

4. Amsterdam, Holandija

S izvrsnom ocenom od 7,72 od 10, glavni grad Holandije zauzima zavidno četvrto mesto na listi najprijateljskijih gradova u Evropi.

Ovaj grad već dugi niz godina s ponosom nosi titulu biciklističke prestolnice sveta, a broj bicikala premašuje broj stanovnika.

Procjenjuje se da čak trećina svih putovanja u Amsterdamu obavlja se biciklom, dok stanovnici svakodnevno prelaze preko 2 miliona kilometara pedalanjem.

5. Beč, Austrija

Na visokom petom mestu nalazi se glavni grad Austrije s ocenom od 7,18/10. Beč je poznat po svojoj visokoj sigurnosti te izraženoj prijateljskoj atmosferi prema pripadnicima LGBTQ+ zajednice, što ga već dugi niz godina čini najboljim gradom za život na svetu.

Austrijska prestonica privlači mnoge turiste iz svih krajeva sveta koji uživaju u bogatoj kulturnoj baštini, umetnosti, šarolikoj gastronomiji i čarobnom adventskom okruženju.

Svi najjeftiniji evropski gradovi za putovanje u paru su u našem komšiluku (FOTO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link