Novi Sad Vesti

Pismo 12-godišnje devojčice iz Futoga u izboru za najlepše na svetu

devojcica pismo

Svetski poštanski savez organizuje Međunarodno takmičenje za najbolje pismo, a Srbiju će predstavljati 12-godišnja Ana Milenković iz Futoga.

Tema takmičenja u kojem učestvuju deca uzrasta od 9 do 15 godina je „Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni zašto i šta treba da se preduzme u vezi sa klimatskom krizom“. Ana je svoje pismo adresirala na bivšu izvršnu direktorku UNICEF-a Henrijetu For.

Po oceni komisije koju su činili predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije, Ministarstva za zaštitu životne srednine i Pošte Srbije, Ana Milenković (12) je poslala snažnu poruku koja iskazuje objektivnu brigu dece za ekološku budućnost sveta, ali ujedno i poziva na zajedničko delovanje u cilju čuvanja klime na planeti.

Prema pravilima Svetskog poštanskog saveza, JP „Pošta Srbije“ kao nacionalni poštanski operator, poslala je Anino pismo u sedište ove organizacije u Švajcarskoj, gde će međunarodni žiri ocenjivati pisma pobednika iz svih država učesnica i proglasiti tri najbolja koja će biti nagrađena zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom Svetskog poštanskog saveza.

Svetski poštanski savez je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, a Međunarodno takmičenje za najbolje pismo organizuje već 51 godinu na različite teme, sa ciljem da doprinese unapređenju pismenosti kod mladih kroz umetnost pisanja pisama i da podstakne učesnike da izraze svoju kreativnost i usavrše svoje jezičke veštine uz poštovanje pravila koja podrazumevaju da pismo mora biti pisano rukom, uz poštovanje striktne forme pisma.

Pismo bake novorođenoj unuci oduševilo svet: Ne boj se pada, to je jedini način da prohodaš uspravno

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

57 Shares
Share via
Copy link