Magazin Putovanja

TOP 5 jezera u Srbiji za maksimalno uživanje u prirodi i beg iz gradske vreve

bela crkva

Jezera u Srbiji idealna su opcija za letnji odmor i beg od svakodnevnih obaveza.

Poznato je da je naša zemlja izuzetno bogata vodotokovima, pa ne čudi što u Srbiji postoje brojne reke i jezera. Na mnogima od njih u toku leta stanovnici Srbije uživaju o osmrou, ali i rekreaciji.

Mnoga jezera Srbije su lepo uređena, te pružaju brojne mogućnosti za odmor, navodi „Serbia.travel“. Ima i onih koja su i dalje „divlja“, te posetiocima pružaju mogućnost da uživaju u čarima gotovo netaknute prirode.

Ipak, koliko god atraktivna bila, treba imati na umu postoje jezera u Srbiji na kojima kupanje nije dozvoljeno.

Čak i na onima koja su uređena i ukojima kupanje jeste dozvoljeno, posetioci treba da poštuju pravila, kako bi bezbedno na konkretnom jezeru i uživali, piše Ona.

1. Palićko jezero

U blizini Subotice i granice sa Mađarskom nalazi se ova prirodna oaza.

Osim lepo uređenih staza oko jezera, koje su namenjene i pešacima i bicklistima, posetioci mogu uživati i u poseti Zoološkom vrtu, po kome je Palić poznat.

2. Belocrkvanska jezera

Vrlo brzo pošto su nastala, Belocrkvanska jezera postala su prava atrakcija u tom delu naše zemlje.

Osim onih koja su lepo uređena i mogu se pohvaliti brojnim sadržajima, namenjenim za uživanje posetilaca, ima i onih koja su primarno namenjena ljubiteljima ribolova i uživanja u čarima netaknute prirode.

3. Vlasinsko jezero

Osim svežeg vazduha i nestavrno lepe prirode, Vlasinsko jezero poznato je i po plutajućim ostrvima.

Posebno je fascinantno posmatranje ove neobične pojave, kada se jedno od jezerskih ostrva „otkači“ i počne da „plovi“ po jezeru, koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine.

4. Srebrno jezero

srebrno-jezero
Foto: Ivan Strahinić

Par kilometara udaljeno od Velikog Gradišta, Srebrno jezero poznato je kao jedno od omiljenih izletišta u tom delu Srbije. Posetiocima nudi mogućnost pešačenja lepo uređenim stazama, ali i vožnju bicikla, te mnoge druge sportske aktivnosti.

Srebrno jezero važi i za odličnu destinaciju za ljubitelje ribolova.

5. Borsko jezero

Borsko jezero
Foto: Borskojezero.info

Na 438 metara nadmorske visine nalazi se Borsko jezero. Nadvisuje ga Crni vrh.

Zahvaljujući planinskim rekama, koje se ulivaju u ovo veštačko jezero, nastalo polovinom prošlog veka, voda u Borskom jezeru važi za izuzetno čistu. Zato i ne čudi što mnogi stanovnici iz okoline rado uživaju u njegovoj lepoti, posebno tokom letnjih meseci.

11 najpopularnijih akva parkova u Srbiji – gde se nalaze i koje su cene ulaznica

Čitajte Luftiku na Google vestima

33 Shares
Share via
Copy link