Srbija Vesti

U 2020. godini najviše smo gledali melodrame predsednika Vučića

aleksandar-vucic-brise-znoj
Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

Podaci istraživačke agencije Nielsen Audience Measurement, a u koje su mediji imali uvid, pokazuju da smo tokom 2020. godine najviše vremena proveli gledajući obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i konferencije za štampu povodom koronavirusa.

Radio-televizija Srbije nastavila je svoju dominaciju i u prethodnoj godini po broju najgledanijeg programa, odnosno 17 od „top 20“ programa emitovani su upravo na javnom servisu, dok je taj broj 2019. godine iznosio 13, piše Danas.

Na prvom mestu po gledanosti, kako pokazuju podaci Nielsena, je obraćanje predsednika Vučića na RTS 15. marta kada je saopšteno da se u Srbiji uvodi vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa.

Gledaoci u našoj zemlji potom su najviše gledali seriju „Južni vetar“, na trećoj poziciji je specijalna emisija RTS povodom uvođenja vanrednog stanja koja je emitovana takođe 15. marta.

Na četvrtoj i šestoj poziciji su obraćanja predsednika 17. marta i 2. aprila, dok je na petom mestu Dnevnik 2 RTS koji već godinama zauzima vodeća mesta po gledanosti u Srbiji.

Sledi, takođe tradicionalno, kviz Slagalica, pa serija „Junaci našeg doba“, konferencija Vade Srbije od 14. marta na temu korona virusa, a tek na desetom mestu pojavljuje se nešto sa televizije Prva, odnosno serija „Igra sudbine“.

U 20 najgledanijih programa su i konferencija predsednika o korona virusu od 27. marta, emisija „Oko specijal – korona virus“, serija „Vojna akademija“, emisija „Upitnik“ od 7. aprila, serije „Kamiondžije doo“, „Tajkun“ i „Švindleri“.

Poslednja tri mesta u „top 20“ zauzimaju emisija sa Prve „Prva tema“ emitovana 29. marta, film „Južni vetar“ od 1. januara na RTS i specijalna emisija „Covid 19“ sa televizije Pink 18. aprila.

Ova lista agencije Nielsen Audience Measurement, kako objašnjavaju, bazirana je na emisijama dužim od 10 minuta i na gledanosti ostvarenoj uživo plus odloženo do sedam dana. U analizu su uključene sve stanice sa nacionalnom frekvencijom, njihovi specijalizovani kablovski kanali, veće domaće i strane kablovske televizije.

Prethodnih godina takođe su među najgledanijim programima bili oni emitovani na RTS, a najčešće su to bili sportski događaji i domaće serije.

Poslednje tri godine među nagledanijem na televizijama nisu se našli rijaliti programi koji su nekada imali veliku gledanost.

Ukoliko posmatramo period od 2003. do danas pet domaćih serija sa RTS dominantno drže prve pozicije po gledanosti, a to su „Ranjeni orao“, „Selo gori, a baba se češlja“, „Moj rođak sa sela“, „Greh njene majke“ i„Bela lađa“.

Tanjug javlja da najviše volimo Vučića

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


18 Shares
Share via
Copy link