Lifestyle

Ovo su 9 najčitanijih knjiga u Srbiji

Beogradski sajam knjiga 2018. godine otvoriće vrata za posetioce 21. oktobra. Najveća regionalna manifestacija posvećena knjizi okupiće veliki broj izlagača, a u susret Sajmu knjiga u Beogradu novinari B92 pitali su domaće izdavače koje su to najčitanije knjige u Srbiji.

Prvo mesto na Laguninoj listi najčitanijih knjiga do sada zauzima “Lovac na zmajeve” Haleda Hoseina, najtraženija knjiga u Vulkanovom izdavaštvu je “Uspeh – Što da ne” Džeka Kenfilda, dok se na prvom mestu Geopoetike našla knjiga Justeja Gordera “Sofijin svet”.

Na drugom mestu Lagunine liste nalazi se roman “Koliba” Vilijema Pola Janga, a na trećem je ljubavni roman “Avantura nevaljale devojčice” Marija Vargasa Ljose.

Drugu poziciju u Vulkanovom izdavaštvu drži knjiga “Priče za laku noć za male buntovnice 1.” Elene Favili i Frančeske Kavalo, dok je na trećem mestu najčitanijih knjiga do sada roman “Šaptač” Donata Karizija.

U Geopoetici nakon “Sofijinog sveta”, kao najčitanije knjige našli su se “Emocionalna inteligencija” Danijela Golemana i “Zovem se Crveno” Orhana Pamuka.

Pomenute izdavače pitali smo i koje su knjige trenutno najtraženije.

U Laguni je to knjiga Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije”, u Vulkanu “Izgubljena Biblija”, roman rumunskog autora Igora Berglera, a trenutno najtraženija knjiga Geopoetike je “Ubistvo Komtura” Harukija Murakamija.

63. međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra 2018. godine, pod sloganom “Radost čitanja”. Zemlja počasni gost je Kraljevina Maroko, dok je “grad gost” ove godine grad Niš.

Od pisaca tu će biti veliko ime marokanske književnosti, Tahar Ben Želun, dobitnik Gonkurove nagrade, dolazi na Sajam.

Kao istaknuti gosti izdvajaju se i slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, portugalski pisac Valter Ugo Mai i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo.

Na Sajam dolazi i Lejla Lalami koja je dobila “American Book Award” za roman “Mavrov izveštaj” i bila u najužem izboru za Pulicerovu nagradu.

Domaći program Sajma knjiga obuhvatiće dijaloško-tribinske celine i izložbe povodom obeležavanja značajnih jubileja u srpskoj književnosti, 200 godina od objavljivanja Vukovog rječnika, 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, istakli su iz organizacije Sajma.

Školski dan na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće četvrtak, 25. oktobar.

Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara.

Sajam knjiga biće otvoren za posetioce od nedelje 21. oktobra od 10 časova.

Lista najčitanijih knjiga u Srbiji

Laguna:

 1. “Aleksandar od Jugoslavije”, Vuk Drašković
 2. “E, zabole me – Suptilna umetnost življenja”, Mark Manson
 3. “Hipi”, Paulo Koeljo

Vulkan:

 1. “Izgubljena Biblija”, Igor Bergler
 2. “Prelest”, Filip Grbić
 3. “Poslednja devojka”, Nadija Murad

Geopoetika:

 1. “Ubistvo Komtura”, Haruki Murakami
 2. “4321”, Pol Oster
 3. “Razgovori s prijateljima”, Sali Runi

10 knjiga koje su ljudima promenile život

Izvor: B92

Tamara Obradović

komentar

Klikni da objaviš komentar

 • Pštovani!
  Kupio bih knjigu Igora Berglera ,,Izgubljena biblija”,ali ne znam na koji način. Ukoliko mi netko to kaže,bio bih mu neizmjerno zahvalan!

16 Shares
Share via
Copy link