Magazin Putovanja

Top 13 skrivenih gradova Evrope koje morate posetiti, na listi i jedan u Srbiji

niš
Printscreen

Dok se Azija gradi i infrastrukturno napreduje nezamislivom brzinom, Evropa se trudi da očuva istorijska zdanja, arhitektonske znamenitosti i gradove koji odišu prošlošću te Stari kontinent po mnogo čemu polako počinje da opravdava svoj nadimak i postaje neka vrsta muzejske kategorije.

Osim bogate istorije i zanimljivih lokaliteta, mnogi od tih gradova se mogu pohvaliti i neverovatnim prirodnim resursima. Možda će nekome zvučati iznenađujuće, ali na listi skrivenih gradova Evrope našao se i jedan grad u našoj zemlji.

Ovo je lista koju čini 13 predloga za otkrivanje skrivenih gradova Evrope, a koju navodi “Visiteurope”.

1. Grevenmaher, Luksemburg

Baš prekoputa nemačke teritorije, na obali reke Mozel, leži ovaj živopisni gradić. Nadaleko je poznat po vinarijama, ali i po odlično očuvanom crkvenom zvoniku, izgrađenom tokom 13. veka.

grevenmaher
Printscreen

2. Ehternah, Luksemburg

U ovom gradu, koji je još 698. godine osnovan kao opatija, i danas se mogu videti srednjovekovne zidine, koje ga okružuju.

luksemburg
Printscreen

3. Tartu, Estonija

Najstariji univerzitet u celoj Estoniji osnovan je upravo u ovom gradu. Karakteriše ga zanimljiv spoj arhitektonskih stilova.

tartu
Printscreen

4. Sibinj, Rumunija

Sa razlogom je ovaj rumunski grad bio proglašen 2007. godine Prestonicom kulture od strane Evropske unije. Tokom posete gradu posebno je očaravajuća šetnja stepenicama, koje predstavljaju vezu između dva dela Sibinja.

sibinj
Printscreen

5. Kuresare, Estonija

Grad koji se nalazi na ostrvu, važi za najzapadniji u celoj zemlji. U njemu se nalazi istoimeni zamak, koji je i glavna gradska atrakcija.

kuresare
Printscreen

6. Kotor, Crna Gora

Posebno popularan za putnike kruzera, koji pristaju u kotorsku luku, ovaj grad u Crnoj Gori je poznat po odlično očuvanom starom jezgru, koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

shutterstock1907003503-830x0
Foto: shutterstock

7. Pečuj, Mađarska

Grad duge istorije, koji su osvajali mnogi narodi i ostavili traga na njegovoj arhitekturi. Izuzev ostataka iz perioda rimske vladavine, uočljivi su i lokaliteti iz srednjevekovnog i perioda osmanske vladavine. Upravo je to osnovni razlog zbog koga treba posetiti Pečuj.

pečuj
Printscreen

8. Košice, Slovačka

Izgrađena još u prvim decenijama 13. veka, katedrala Svete Jelisavete, koju karakteriše gotički stil arhitekture, važi za jednu od znamenitosti ovog slovačkog grada. U Košicama se takođe mogu videti i mnoga druga očuvana zdanja, izgrađena u gotičkom, renesansnom, baroknom i stilu secesije.

košice
Printscreen

9. Veliko Trnovo, Bugarska

Budući da je bio glavni grad Drugog bugarskog carstva, Veliko Trnovo je poznato po mnogim istorijskim i kulturno značajnim građevinama.

veliko trnovo
Printscreen

10. Halštat, Austrija

Idilični grad smešten na obali jezera opčinjava posetioce na prvi pogled svojom interesantnom arhitekturom.

halštat
Printscreen

11. Marsaklok, Malta

Tradicionalna pijaca sveže ribe smatra se jednom od glavnih atrakcija ovog malteškog grada, što je i očekivano, jer je Marsaklok vekovima unazad čuveno ribarsko selo na ostrvu.

malta
Printscreen

12. Kaunas, Litvanija

Staro gradsko jezgro, koje podrazumeva kombinaciju gotičkog i renesansnog stila arhitekture, sa pravom Kaunas svrstava među najlepše gradove u celoj Litvaniji.

kaunas
Printscreen

13. Niš, Srbija

Jedan od najstarijih gradova na području Balkana, Niš se sa pravom našao na ovoj listi. Brojne gradske znamenitosti svedoče o njegovoj dugoj i burnoj istoriji.

nišš
Printscreen

Izvor: Ona.rs

Svi najjeftiniji evropski gradovi za putovanje u paru su u našem komšiluku (FOTO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link