Poznato je da našem stomaku najviše prija okrepljujuća supa ili čorbica, bez obzir na godišnje doba, a u Srbiji se praktično ne može zamisliti nedeljni ručak bez ovog jela.
Tako je čuveni gastro portal „Taste Atlas“ objavio listu najboljih supa na svetu, a na prvom mestu našlo se paragvajsko jelo Bori Bori.
Bori-bori je izdašna paragvajska supa punjena mesom (obično govedinom ili piletinom), pahuljastim knedlama koje se sastoje od kukuruznog brašna i sira i povrćem poput šargarepe, celera i luka, prenosi Klix.ba.
Supa je tradicionalno začinjena lovorovim listom, karanfilićem i peršunom, a šafran joj daje bogatu zlatnu boju, navodi TasteAtlas.
Bori-bori je posebno popularno jelo tokom hladnih zimskih meseci, iako se ponekad konzumira i tokom leta.
Bori-bori je preporučljivo poslužiti toplo, posuto peršunom i sa narendanim parmezanom sa strane.
Supa je veoma bogata hranjivim sastojcima, a postoji mnogo varijacija, poput one sa dodatkom komadića piletine sa roštilja.
Na drugom mestu rawon, jedinstveno indonežansko jelo, dok treće mesto zauzima još jedno jelo iz iste zemlje.
Njegov naziv glasi soto betawi tj. goveđa supa, koja se sastoji od komada mesa i iznutrica, koji se lagano krčkaju u čorbi od kokosovog mleka.
Među najboljih 50 našla se i srpska bela čorba, jelo koje savršeno krepi, posebno nakon obilne konzumacije alkohola.
Izvor: Klix.ba
Dodaj komentar