Lifestyle

Nagli gubitak sluha – ima li rešenja?

Gubitak sluha uglavnom doživljavamo kao hronično stanje – pogoršanje koje nastaje postepeno i najčešće pogađa najstariju populaciju. Osoba sve više pojačava zvuk na televizoru ili telefonu, od najbližih traži da joj se obraćaju glasnije i polako prestaje da reaguje na diskretnije zvukove određenih frekvencija iz okoline.

Međutim, istina je da gluvoća ili nagluvost mogu pogoditi osobe svih starosnih grupa i oba pola. Takođe je istina da gubitak sluha ne mora biti postepen, nego se može dogoditi iznenada i naglo. Statistika pokazuje da iznenadni gubitak sluha pogađa 5 do 20 osoba na 100.000 stanovnika. Definiše se kao gubitak sluha u periodu od 72 časa ili kraće i može da pogađa jedno ili oba uva.

Ovakav scenario je posebno poražavajući za osobu koja ga proživljava jer je iznenada suočena sa značajnim promenama, koje utiču na svakodnevno funkcionisanje. Pitanja koja se odmah postavljaju su: koji je uzrok ovog stanja i da li postoji rešenje.

Nagli gubitak sluha – uzroci i simptomi

Kada kažemo “gluvoća” –  stanja koja mogu imati različite uzroke podvodimo pod jedan pojam. Naime, do gubitka sluha može doći usled oštećenja ili bolesti različitih segmenata slušnog puta, od spoljašnjeg slušnog kanala, puža, slušnog živca, pa sve do slušnih moždanih puteva… Gubitak sluha može pogoditi osobe različite životne dobi – od novorođenčeta do najstarije populacije. S tim u vezi, razlikuju se i dodatni problemi s kojima se osoba suočava: kod dece je to usporen razvoj govora i problemi u socijalizaciji, kod starijih nailazimo na značajno opadanje kvaliteta života, otuđivanje od okoline i deprimirajuću usamljenost.

Uzrok naglog gubitka sluha nije tačno utvrđen, ali se smatra da krivci mogu biti virusi i autoimune ili vaskularne bolesti. Utvrđivanje uzroka razvoja gluvoće se u ovom slučaju prilagođava individualnim karakteristikama pacijenta, pa se najčešće pribegava metodi eliminacije – testiraju se mogući uzroci jedan po jedan, kako bi se isključivanjem potencijalnih utvrdio tačan uzrok. Jasno je da ovakav dijagnostički postupak može trajati prilično dugo.

Većina obolelih osoba primećuje promene u sluhu odmah nakon buđenja. Kod nekih, promena postaje primetna tek nakon što npr. pokušaju da telefoniraju i prislone telefon na pogođeno uvo. Pojedinci prijavljuju da su čuli glasan zvuk pucanja pre nego što je stanje nastalo, dok drugi ne mogu da izdvoje nijedan upozoravajući simptom. Simptomi na koje se žale pacijenti pogođeni naglim gubitkom sluha mogu uključivati i osećaj punoće u obolelom uvu, vrtoglavicu i tinitus (zvonjenje i pucketanje u uvu).

Nagli gubitak sluha – opcije lečenja

Terapija zavisi od uzroka problema. Međutim, postoje koraci koje je moguće preduzeti čim se posumnja na ovo stanje. Najčešće se pristupa terapiji kortikosteroidima, koja daje odlične rezultate u kontroli upale i smirivanju otoka. Kortikosteroidi se mogu konzumirati oralnim putem, ali postoji i opcija davanja terapije injekcijom, kroz bubnu opnu.

Ako se utvrdi da je nagli gubitak sluha rezultat infekcije, lekar će prepisati antibiotike. Stanje može biti uzrokovano i upotrebom lekova. Ako je to slučaj, lekar će sporni lek odmah isključiti iz terapije koju prima pacijent i, ako ima potrebe, prepisati odgovarajuću zamenu.

Ukoliko navedene terapije ne donesu željene rezultate i zaključi se da je sluh ozbiljno i trajno narušen, rešenje je upotreba slušnih aparata. U pitanju su elektronski uređaji koji se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenata. Danas su u ponudi različite vrste slušnih aparata, koji se mogu postavati iza uva, unutar ušne školjke, u ušnom kanalu…

Slušni aparati ne mogu vratiti izgubljen sluh, ali će pomoći osobi da bolje čuje, jer su u stanju da eliminšu šumove iz okoline i pojačaju zvuk. Upotrebu slušnih aparata stariji pacijenti često doživljavaju kao poraz, verovatno zato što ukazuje na propadanje organizma koje dolazi s godinama. Pacijenti u zrelijim godinama su često skloni da ignorišu savete lekara i slušni aparat ne koriste svakodnevno, što dodatno otežava period privikavanja. Napomena da će upotrebom ovog pomagala moći da vrate željeni kvalitet života i lakše komuniciraju s najbližima, uglavnom je podstrek koji im je potreban da prihvate upotrebu slušnih aparata kao sastavni deo života.

Saveti su potrebni i osobama iz okoline, kako bi znali kako da na najbolji način pomognu osobi koja se suočava s gubitkom sluha. Za početak, uvek oslovite imenom osobu kojoj se obraćate, jer ćete na taj način privući pažnju. Uvek uspostavite kontakt očima s osobom koja ima problema sa sluhom kada joj se obraćate, jer joj na taj način pomažete da isprati govor vašeg tela ili da vam čita s usana, ako za to ima potrebe. Govorite sporije i razgovetno i za vreme razgovora isključite televizor i druge izvore buke. Osoba koja ima oštećenje sluha bi trebalo da se oseća potpuno slobodno da od osoba iz okoline zatraži da pričaju sporije ili glasnije ili da regulišu propratnu buku.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link