Lifestyle

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine kolevke?

Pomoć je uvek dobrodošla, zar ne? Pa, čak i u stvarima za koje mnogi misle da nema puno filozofije, kao što je kupovina i biranje kolevke za bebe. Iako ste možda krenuli s mišlju da potražite odgovarajući oblik, boju, dezen, to su stavke o kojima se razmišlja kasnije, jer na prvom mestu moraju da se nađu neke druge, prirotetnije stvari.

Dolazak bebe na svet definitivno je jedan od najlepših trenutaka života, ali da bi taj trenutak bio još lepši i rasterećeniji, posebno za mame, bitno je sve neophodno pripremiti na vreme. 

U neophodnosti se ubrajaju garderoba za novorođenče i oprema za prve dane sa bebom  torba za pakovanje, pelene, sredstva potrebna za higijenu deteta, mesto gde će da spava, nosiljka), a sve ostalo može da dođe i kasnije. Uz svu ljubav koju detetu imate da pružite, ovo su samo sitnice koje će vam olakšati prve dane, ali i sve naredne mesece sa novim članom porodice. 

Obratite pažnju na sigurnost 

Prva najvažnija stvar kada su kolevke za bebe u pitanju jeste da proverite njihovu sigurnost. Kod svega što budete koristili tokom odrastanja svog deteta, ali posebno u periodu od rođenja dok ne prohoda, sigurnost i bezbednost korišćenja moraju da zauzmu visoko prvo mesto. 

To znači da je bitno da kolevka bude udobna i prilagođena bebi, da ima dovoljno visoke ogradice, jer dete vrlo brzo počne da se odiže na svoje ruke i da hvata sve oko sebe, a poslednje što želite jeste da može da se uspenje na samu ogradicu. Naravno, bitno je da ograda bude napravljena tako da ima opciju postavljanja zaštite, kako se dete ne bi udarilo. Određenima je potrebno da imaju sigrunosne pojaseve koji se kače detetu oko struka i kukova, kako ne bi ispalo, a to već zavisi od same namene kolevke.

Namena 

Da li vam je potrebna kolevka koja će služiti u prvim mesecima kao krevetac ili kolevka koja će vam tokom dana biti zamena za nošenje deteta i njegovo uspavljivanje možda? Kolevke za bebe koje se koriste kao krevetac uglavnom  su visoko postavljene, sa veoma udobnom kolevkom/nosiljkom, gde dete najnormalnije može da spava tokom noći. S druge strane, tu su kolevke za bebe koje bismo mogli nazvati dnevnim, jer u njih dete postavljate tokom dana, kako bi se malo umirilo ili uspavalo. Svaka od njih ima oni najvažniju opciju, a to je ljuljanje koje dete umiruje podsećajući ga na krilo i naručje. 

Te dnevne kolevke za bebe mogu biti čak i elektronske, uz brojne programe, čak postoje oni koji imitiraju majčino naručje, a predstavljaju veliku odmenu u odrastanju deteta.

U zavisnosti od namene razlikuje se i materijal od kojeg su napravljene, mogu biti drvene, od plastike i drugih materijala, shodno tome koje funkcije imaju i čemu tačno služe. 

Odabir dezena

Najčešći dezeni i boje koje se koriste za bebi opremu jesu plave i roza, kao i neki motivi zvezdica, srca, kružića i linija. Ono što je daleko pametnije jeste birati neutralne boje i nijanse, jer tako kolevka odgovara svakoj bebi, bez obzira na pol, pa su samim tim i isplativije i korisnije.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link