Magazin

Muzički festivali više neće biti isti

Nezavisno od toga koje je doba godine ili kakvi su vremenski uslovi, negde u svetu u toku je neki muzički festival. Kako se bliži letnja sezona, tako raste i učestalost ovog tipa zabave.

Jedan deo posetilaca je svakako svestan uticaja festivala na životnu sredinu, kao što su to i mnogi organizatori, zbog čega se sve više vidi iskorak ka čistijim i eco-friendly događajima širom sveta.

Zato muzički festivali, pored dobre zabave, imaju da pruže i nešto posebno, a njihovi kreatori su se potrudili da podignu svest posetilaca kada je u pitanju zaštita životne sredine, što neki od njih to stavljaju u program čak i kao centralni događaj, dok vama, kao posetiocima, ostaje samo da se vrhunski provedete i ne ostavljate tragove koji će narušiti okruženje.

Širom sveta, festivali, i veliki i mali, sve su više svesni ekološkog potpisa koji ostavljaju, a ovo su samo neki od njih.

Glastonbury

Glastonbury –  Ujedinjeno Kraljevstvo

Najveći svetski festival na zelenoj površini privuče oko 175.000 posetilaca svake godine, pa nije ni čudo što želi promovisati ekološka rešenja. Na ovom festivalu stvari se rade drugačije, jer festival pokreće nova i nepopularna pitanja o našem okruženju.

Pored toga što dovodi najpoznatije muzičare i umetnike, Glastonbury menja mentalitet ljudi tako što im pruža priliku da “otvore oči” pred ovim pitanjima. Njihova lista zelenih politika i strategija je impresivna, a 2017. godine se festival udružio sa organizacijama Oxfam, Greenpeace i WaterAid, u sklopu njihove inicijative “Worthy Causes”.

Treba spomenuti i to da festival pravi pauzu svakih sedam godina kako bi se zemlji omogućio oporavak, a upravo 2018. je godina koju nazivaju “praznom” godinom. Da, sledeći festival će se održati tek 2019.

EDP-Cool-Jazz

EDP Cool Jazz –  Portugal

EDP Cool Jazz se održava samo nekoliko minuta izvan Lisabona, dovodeći najveće globalne džez, fank, soul, rok i pop senzacije. Sa EDP-om kao sponzorom i jedni od najvećih elektroenergetskih operatera u Evropi, igra ključnu ulogu kada je u pitanju reputacija i misija EDP Cool Jazz festivala tako što se bavi  neutralizacijom uticaja ugljenika na zdravlje.

The Zero Waste Movement radi upravo to što mu ime kaže – trudi da se da otpad ne postoji. Hrana koja ostane neposlužena, na kraju se donira siromašnim porodicama i dok kompanija reCUP šalje čaše koje se nakon reciklaže ponovo pretvaraju u iste te čaše.

pohoda-festival

POHODA Festival – Slovačka

Ovaj festival se zalaže za slobodu i kulturne razlike, bacajući istovremeno svetlo na važnost čuvanja Zemlje čistom. Partnerstvo sa lokalnim snabdevačem energije sa kojim je stvorena mobilna solarna elektrana samo je jedan od mnogih razloga zbog kojih je POHODA osvojio nagradu Green Excellence za 2017. godinu.

Festival se takođe udružio sa nacionalnom železnicom, kako bi obezbedio posebne festivalske vozove, autobuse, kao i bicikle za osoblje na licu mesta.

Northside-festival

Northside Festival – Danska

Northside je debitovao 2010. godine i od početka je jedna od njegovih mnogih misija bila da podrži tzv. zelenu i održivu kulturu. Većina festivala je izgrađena od drveta, nema parking za automobile, što prisiljava posetioce da hodaju, voze bicikl ili koriste javni prevoz, a sva hrana i napici su organski i lokalni.

Sada, kada je Northside postao 100% organski festival, postoje veliki planovi da postane i festivala bez otpada.

Demofest

Demofest – Bosna i Hercegovina

Banjalučki festival je, pored stalnih ekoloških akcija, prošle godine odlučio da pruži šansu mladim umetnicima da pokažu svoj talenat kroz zanimljive instalacije, od kojih su najbolje i nagrađene, kroz koje je aktuelizovao pitanje zaštite životne sredine i promovisao ekološki odgovorno ponašanje.

Konkurs je u skladu sa temom nosio naziv “Čista umetnost” i samo je jedna od društveno odgovornih kampanja najvećeg festivala demo bendova u ovom delu Evrope. Takođe, uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, tokom trajanja festivala prikupljan je plastični otpad, koji je potom recikliran, u nameri da se zaštiti životna sredine te promovišu ekološki prihvatljive navike.

EXIT objavio kompletan program udarne No Sleep Novi Sad bine

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link