Magazin Novi Sad

Novi mural u Novom Sadu u čast Pere “Bombardera” – legende F.K. Vojvodina (FOTO)

Petar-Nikezić

Mural u čast legende Fudbalskog kluba Vojvodina, Petra Nikezića, oslikan je za vikend na fasadi zgrade u Ulici Narodnog fronta, u kojoj je živeo.

O Nikeziću se može ispričati mnogo toga, a može se sve svesti i na nekoliko reči – bio je najbolji igrač generacije koja je 1977. godine osvojila Srednjoevropski kup.

Kažu da ime ne birate, a nadimak zaslužite. Nikezić je definitivno zaslužio nadimak Pera Bombarder, jer stariji navijači Voše pamte njegove projektile desnom nogom, te se i danas ubraja među najbolje izvođače slobodnih udaraca koji su nosili crveno-beli dres.

Iako je imao urođeno jak udarac, usavršio ga je kod Bebule Miloševića, jer je posle svakog treninga ostajao još sat i po vremena na terenu, šutirajući barem 200 slobodnjaka iz raznih pozicija, piše 021.

Фудбалску каријеру је почео још као пионир 1961. године у новосадској Војводини. Играо је на позицији нападача. Био је…

Posted by Клуб пријатеља ФК Војводине-Klub prijatelja FK Vojvodine on Saturday, 24 October 2020

Nikezić je rođen u Zmajevu, ali je odrastao u Novom Sadu, u Ulici Dimitrija Tucovića, odmah pored Vošinog stadiona. Kao klinac koji je voleo loptu, jedini pravi put su bile mlađe selekcije Vojvodine, u kojima je stasao.

Već sa 17 godina prelazi u prvi tim i nešto kasnije postaje najmlađi kapiten u dotadašnjoj istoriji kluba. Za Vošu je nastupao u dva navrata, od 1967. do 1978. i od 1979. do 1980. Odigrao je 289 prvenstvenih utakmica i postigao 100 golova, po čemu je u obe kategorije na drugom mestu večne klupske liste.

Osim za novosadski klub, igrao je i za Tulsu u SAD, austrijski Linc, te Osijek i Šibenik. Nakon igračke karijere posvetio se radu u omladinskoj školi Vojvodine.

Nikezić je preminuo 19. jula 2014. godine, u Novom Sadu.

Oslikavanje murala u čast legendarnih fudbalera Vojvodine je akcija koju sprovodi Klub prijatelja FK Vojvodina. Pre Nikezića, mural je oslikan i u čast Vase Rutonjskog, takođe na fasadi zgrade u kojoj je živeo.

Novi mural u Novom Sadu šokirao ljubitelje košarke, a autor sleže ramenima

91 Shares
Share via
Copy link