Magazin Srbija

MUP ni posle 27 dana ne objavljuje čija pratnja je izazvala udes na Zlatiboru

audi-pratnja-vulin
Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

Ni skoro mesec dana posle udesa na Zlatiboru u kome je učestvovalo vozilo MUP-a, koje je naletelo na automobil kojim je upravljao mladić (20) i pukom srećom preživeo, zvanično se ne zna ko je bila štićena ličnost u drugom vozilu pratnje.

Prema saznanjima lista “Nova”, u pitanju je bila pratnja ministra policije Aleksandra Vulina, ali MUP uporno ignoriše naš zahtev da to zvanično potvrdi ili demantuje.

Dvadesetogodišnji Luka Savić, koji je 20. februara upravljao vozilom marke „fijat“, na koje je naleteo „audi“ pod blinkerima, biće saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu u svojstvu svedoka, iako je na njegovom automobilu nastala totalna šteta.

Kako saznaje taj medij, on je u udesu zadobio povrede, zbog čega je nosio „kragnu“ .

U kom će se daljem pravcu odvijati istraga, zasad nije zvanično poznato, ali je zanimljivo da svedok nesreće, koji je inače sudski veštak za saobraćaj, a koji je ranije govorio za pomenuti portal, još nije ispitan u tužilaštvu.

Ono što je on izjavio za naš list, razlikovalo se od izjave dežurnog tužioca koji je bio na uviđaju, a koji je tvrdio da je do kontakta vozila došlo u blizini središnje linije i da je delova od automobila bilo sa obe njene strane. Svedok, odnosno veštak je za naše novine zaključio nešto sasvim drugačije, čemu svedoči fotografija načinjena odmah nakon udesa.

– Prema rasporedu odbačenih predmeta vozila, koji su se nalazili više od metra od razdelne linije, sve što se dešavalo, dešavalo se u desnoj saobraćajnoj traci iz smera Užica, odnosno levoj iz smera Zlatibora. Vozilo „fijat“ se izmeštalo što više desno, možda je desnim točkovima i silazilo sa kolovoza. Pošto mi je to struka, jasno mi je da je „fijat“, kojim je upravljao taj nesrećni dečak, od udarca zarotiran za skoro 180 stepeni i vraćen unazad od siline udara. Ne znam tačno kojom se brzinom kretao „audi“, ali činjenica je da se zaustavio najmanje 100 metara od mesta na kome je došlo do kontakta, moguće je da je i bila brzina koja se pominje od 160 kilometara na čas, ali siguran sam da nije bila manja od 130. Ono što odgovorno tvrdim i mogu da posvedočim pred svakim sudom kao svedok, jeste da je kontakt bio u desnoj traci iz pravca Užica, kojim se kretao nesrećni mladić – rekao veštak Milan Spasojević.

On je još kazao da je kolovoz na tom mestu podeljen neisprekidanom linijom, da selektivno pravo može da postoji za vozilo pod pratnjom, ali samo pod uslovom da ne ugrožava nijednog drugog učesnika u saobraćaju.

Još je rekao da nema nijedno racionalno objašnjenje zašto bi se neko na dvosmernom putu kretao brzinom većom od 130 kilometara na čas, da bi to bilo opravdanje zaštite štićene ličnost

O suludoj brzini kretanja dva “audija” pod pratnjom i njihovoj bahatoj vožnji, za “Novu” su svedočila i lica koja su se pre udesa susrela sa njima ali, prema našim saznanjima, ni oni nisu pozvani da svedoče o tome šta su videli.

Prvo saopštenje koje je stiglo iz Policijske uprave Užice bilo je da je Luka Savić imao 0,13 promila alkohola u organizmu, da je posedovao probnu vozačku dozvolu i da na vozilu nije imao slovo „P“.

Sve što je tada potvrdio MUP, jeste da je drugo vozilo u njihovom vlasništvu, ali ne i to ko je vozilom upravljao, niti i jedan osnovni podatak o tome kako je do nesreće došlo. Tek jedanaest dana kasnije, iz tužilaštva su saopštili da je postupak pokrenut.

Prema svedočenjima očevidaca, iz pravca Zlatibora ka Užicu, pod blinkerima, suludom brzinom, kretala su se dva vozila marke “audi”.

Posle udesa, u kome je učestvovalo jedno od vozila pod pratnjom, drugo vozilo je nastavilo put ka Beogradu, ne zadržavajući se na mestu nesreće.

Tužioca smo tada ponovo pitali ko je bila štićena ličnost, u kom se vozilu nalazila i da li se radilo o pratnji ministra policije Aleksandra Vulina.

– U vozilima koja su učestvovala u nezgodi se nije nalazilo štićeno lice i na mestu nezgode nisu zatečena druga vozila, a podatke o tome da li je eventualno bilo drugog vozila u kome je bilo štićeno lice i ko je štićeno lice možete zatražiti od MUP Republike Srbije – odgovorio je tužilac.

Vulinova pratnja pod rotacijom izazvala sudar kod Zlatibora

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
25 Shares
Share via
Copy link