Magazin Srbija

Konstrakta proglašena ličnošću godine na MUDOboju, takmičenju u kuvanju belih bubrega

konstrakta-eu

U Srbiji je trenutno ekspanzija različitih manifestacija koja dobijaju ne baš originalna imena, sa skoro obaveznim sufiksom – ijada. Pa tako imamo roštiljijadu, kupusijadu, pihtijadu, pitijadu, gljivijadu i mnoge druge.

Od svih ovih ijada izdvojila se jedna koja ove godine slavi punoletstvo – 18 godina postojanja.

Reč je o manifestaciji Mud(r)ijadi, kod lokalaca prozvanoj  “Mudoboj”.

Ostalo je nejasno zašto baš Mudrijada, kad je reč o spremanju belih bubrega.

Osnivači su izgleda napravili pravi potez, tako da naziv bude kulturno prihvatljiv, a opet da jasno asocira na bele bubrege ili  popularno zvana mu*a.

Osamnaesta po redu Mud(r)ijada, svetsko prvenstvo u pripremanju specijaliteta od belih bubrega, biće održana narednog vikenda (2. i 3. septembra) u selu Lunjevica, udaljenom 3km od centra Gornjeg Milanovca.

Ovaj festival organizovao je i započeo 2004. godine Ljubomir Erović, autor knjige “Kuvanje sa mudima”, koji je tvrdio da ona jačaju muški libido.

Danas je tu ulogu preuzela njegova ćerka Jovana Erović, kao glavni naslednik i organizator ovog specificnog festivala. Prema njenim rečima manifestacija počinje dan ranije, u petak, formiranjem Mudrističkog kampa.

– Glavni dan takmičenja i festival je 3. septembar (subota), kada će majstori za pripremu belih bubrega odmeriti snage. Međutim, ekipe se skupljaju u petak, 2. septembra, i pripremaju kamp i svoja ognjišta, druže se i opuštaju pred takmičenje. U planu je da tog dana sa mališanima i svim zainteresovanim sugrađanima ulepšamo našu Lunjevicu i posadimo drveće. Tokom celog dana muzički kurator Yeljko Yeljko će zabavljati prisutne, a od 19 h nastupa orekstar “Stari grad”, kao i nekoliko milanovačkih rok bendova – priča Jovana Erović za portal gminfo.

U subotu, od ranog jutra, počinje priprema namirnica, loži se vatra, postavljaju kotlići i roštilji. Zvanično, Mudoboj počinje u 12 sati.

– Posetioci se skupljaju, “nadgledaju” spravljanje specijaliteta, uživaju u iću i piću i čekaju odluku žirija, koja se objavljuje u popodnevnim satima. Takodje, od 17 do 19 sati svi zainteresovani će moći da učestvuju u Hajdučkom specijalu – takmičenju u raznim disciplinama. Nakon proglašenja pobednika i dodela nagrada, počinje fešta, uz dobru muziku – Vesele osamdesete – i još bolje raspoloženje, do sitnih sati. U nedelju ujutru, svi se spemaju za odlazak.

Kao i prethodnih godina čiji su beli bubrezi najbolji i najukusniji odlučivaće žiri.

– O izboru najboljeg jela pripremljenog od belih bubrega odlučuje žiri, čiji članovi su gurmani, kuvari, novinari, umetnici, znamenite ličnosti. Predsednik žirija koordinira, brine da sve bude propisno obavljeno i priprema izveštaj o glasanju. Pobednici se oglašavaju javnosti sa bine, gde im se i dodeljuju nagrade – ističe organizator.

Nagrada za prvo mesto je kotlić sa stalkom, dok će drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobiti bakrač. A tu su i vredne nagrade koje je takođe obezbedila milanovačka kompanija “Metalac”.

Svake godine se dodeljuju i specijalne nagrade van konkurencije, za hrabrost ili delo učinjeno za dobrobit čovečanstva. Titulu Ballsiest person of the year ove godine zasluzeno dobila je Konstrakta.

O MANIFESTACIJI

– Svetsko prvenstvo u pripremi jela od belih bubrega, poznatije kao Mud®rijada, ustanovljeno je oktobra 2004. godine, kao parodija na najezdu raznih ‘ijada kraja 20. veka i kao parodija na tranziciona dešavanja tih devedesetih godina. Posle svih ovih godina, to je postao festival gurmanluka, hrabrosti i mudrosti, pa otud i mala promena naziva iz Mudijade u Mudrijadu. Ove godine Mud®rijada se održava 18. put. Dobrodošli na nase punoletstvo – poručuju organizatori.

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

14 Shares
Share via
Copy link