Magazin Srbija

U rekama plutaju mrtve svinje, nacionalni parkovi su postali deponije (FOTO)

Mrtva svinja
Foto: Twitter / ekostraža

Koliko smo kao društvo skliznuli u ponor, najbolje oslikava činjenica u kakvom stanju nam je ekološka svest.

Tako i ne čudi da nam se u nacionalnim parkovima gomilaju deponije smeća, dok nam po potocima i rekama plutaju mrtve životinje u poluraspadnutom stanju.

Mrtva svinja na Savskom nasipu

Na ekološke probleme u Srbiji neprekidno u svojim postovima na društvenim mrežama ukazuje Ekostraža, koja nam ovog puta donosi najnovije vesti sa Savskog nasipa.

Naime, u svojoj objavi na Tviteru od 21. maja, zabeležili su da je u vodi čak tri dana plivala mrtva svinja, pre nego što su je nadležne službe uklonile.

Stariji Novosađani se još uvek sećaju slične situacije, kada se, pre dvadesetak godina, kod privremenog pontonskog mosta među nagomilanim đubretom zaglavila i uginula krava, koja je danima tu tavorila u stanju poluraspada.

Ovoga puta su nadležne službe brže reagovale, ali nam pomenuta situacija jasno ukazuje da nam se ekološka svest nije pozitivno pomerila ni za jotu, naprotiv – stanje je gore nego ikad.

Ne treba ni napominjati da je ovakva situacija izuzetno opasna zbog širenja zaraze, ne samo za čoveka, već i za ostali životinjski svet.

Nacionalni park kao svojevrsna deponija

Kako se odnosimo prema životinjama i rekama u Srbiji, nije zaobišlo ni floru naše zemlje.

Tako se divlja deponija na putu za Ivanovo opušteno svakim danom sve više širi, neposredno pored table na kojoj je napisano da se radi o Nacionalnom parku Ponjavica, u blizini Kovina, koji je pod zaštitom države.

Kako se u ovom mestu nalazi i specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti, možda je upravo to prava destinacija za sve one koji se na ovako bahati način odnose prema prirodi.

Spaljivanje kablova na Klisi najnoviji doprinos ekocidu u Novom Sadu (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
145 Shares
145 Shares
Share via
Copy link