Lifestyle

MOJA PRIČA: Oči u oči sa venčanicom

Prvi put u životu obukla sam venčanicu. Ne, ne udajem se. Samo sam želela da vidim kako mi stoji. Neki kažu da je to loša sreća, da devojka venčanicu treba da obuče kada se zaista bude udavala i da mladoženja ni slučajno ne sme da je vidi u njoj pre venčanja. Svakakve priče o ovoj čuvenoj haljini sam čula, ali stajati sa njom, oči u oči, obući je, stati pred ogledalo i videti sebe prvi put u belom – definitivno je jedinstven osećaj.

vencanice-kallee-(13)-cipka
Foto: Jovana Rakić ©

U salonu venčanica Kalle u Novom Sadu, na Trgu mladenaca dočekala me je Neda Čalija, bez čije pomoći bi ovo bila prava nemoguća misija. Venčanica je mnogo, a samo jedna je prava, barem za mladu. Za mene, prave su ovog puta bile dve. Prstima prolazim kroz svaku. Čipka, perle, biseri, duge, kratke, sa izrezom na leđima, sa dugmićima, u obliku sirene ili one kao što ih nose Diznijeve princeze. Tako ih i zovu, princeza venčanice. Neda kaže da otprilike može da oceni kakva haljina ide uz mladu, kada je vidi i porazgovara sa njom.

vencanice-kallee-(30)-novisad
Foto: Jovana Rakić ©

– Ovo je uglavnom stresan zadatak za svaku mladu. Venčanica se bira iz nekoliko puta. Prvo sa kumom, drugaricama, pa sa mamom i svekrvom, a u poslednje vreme, često nam u salon svrate i mladoženje. Nekada devojka proba i po 15 modela, pa je tek onda zbunjena. Na početku odabira uvek prvo krećemo od forme, građe tela, a često devojke i same znaju šta žele, pa onda tražimo onakvu venčanicu kakvu su već zamislile – priča mi Neda.

Prva venčanica koju sam probala bila je takozvana princeza. Venčanicu nikako ne možete same obući, a Neda je bila tu da mi pomogne da se zakopčam, da ne zapnem, i da haljina stoji savršeno. Krajičkom oka videla sam svoj odraz u ogledalu. Pažljivo sam izašla iz kabine i sitnim koracima došla do velikog ogledala. Haljina svuda oko mene. Bela, sa čipkom. Vrtim se u krug. Devojke, ako ste ikada poželele da se osećate kao princeza, ovo je osećaj najbliži tome. Neda mi u šali dobacuje da sam spremna da se udam, i sprema mi sledeću venčanicu.

vencanice-kallee-(19)-princeza
Foto: Jovana Rakić ©

Model je sirena, iz nove kolekcije Sant Patric. I na njemu dominira čipka, struk je uzan, a na moje pitanje kako mlade dišu u ovome, dobijam zanimljiv odgovor – Ne dišu. Naravno, ovo je šala, jer se svaka haljina prilagođava devojci i uz pomoć krojačice prave se izmene tako da mlada može da se opusti i uživa na svoj poseban dan. Ovaj model je drugačiji, moderniji i sve popularniji među mladama. Prema rečima moje sagovornice u poslednje vreme devojke žele jednostavnije modele.

vencanice-kallee-(37)-sirena
Foto: Jovana Rakić ©

– Sve više nam mlade traže nešto svedeno, sa malo čipke, nema više puno satena, šljokica, perli. Veoma su popularne i kratke venčanice, pogotovo leti, kada ih mlade kombinuju sa štiklama u boji. To onda zaista izgleda šik i mladalački – kaže Neda.

U Kalle venčanice stižu iz Barselone. Ovde možete kupiti ili iznajmiti Pronovius modele koji se prodaju u više od 150 zemalja sveta, i koje su svetski lider u ovoj oblasti. Osim venčanica, ovde ćete naći i savršen veo i ukrase za kosu, a Neda će vam posvetiti vremena koliko god vam treba. Nemojte žuriti, jer će samo u pravoj venčanici vaš dan biti baš onakakv kakav ste želele.

Što se mene tiče, teška srca vratila sam se u farmerke i obula čizme. Druženje sa venčanicama je za mene završeno, barem do neke nove prilike. Možda ću tada i ja morati da odaberem samo jednu, i da odlučim jesam li princeza ili sirena. Do tada, svaki put kad prođem Trgom mladenaca, setiću se svog odraza u belom.

Pogledajte koja pitanja izluđuju fotografe venčanja

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

662 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap