Vid-Jedlicka-beograd
Foto: Tanjug
Lifestyle Vesti Novi Sad

Moj prvi susret sa predsednikom jedne države

Na jednoj konferenciji održanoj nedavno u Beogradu, imala sam priliku da se prvi put upoznam sa predsednikom jedne države. Kada vam kažem o kome se radi, mnogi će osporiti ovu moju tvrdnju, ali ma šta političari, Evropska Unija i Ujedinjene Nacije govorile, činjenica je da Liberland slobodna država bez poreza postaje sve realnija.

Vit Jedlička pričao je meni i ostalim studentima o svojoj viziji, o planovima i trenutnim dostignućima svoje male zemlje, koja se prostire na svega 7 kilometara. Dan pre našeg razgovora, u Srbiji je otvorena prva kancelarija Liberlanda, tiho, bez političara, velikih naslova i buke.

vid-jedlicka-beograd
Foto: Slađana Zličić

Pre susreta sa Jedličkom, nisam znala baš mnogo o ovoj zemlji iz snova kako je mnogi nazivaju, ali nakon razgovora sa samoproklamovanim predsednikom, zapitala sam se dve stvari. Da li je on normalan? I kako da dobijem državljanstvo?

Idila Liberlanda, države bez poreza, otvorene svima koji nisu komunisti, fašisti,drugi ekstremisti ili osuđivani za ozbiljne zločine, a prihvataju životni slogan“živi i pusti druge da žive“, do sada je privukla 6.000 građana Srbije koji su aplicirali za državljanstvo. Ova „država“ je zapravo na Dunavu, na parčetu zemlje oko kojeg se spore Srbija i Hrvatska. Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE je postavio pitanje o mogućoj donatorskoj prevari.

Jedlička kaže da je od tada primio oko 380.000 zahteva ljudi koji žele da postanu državljani Liberlanda, zemlje koja vrvi od muva i gde je prostor još uvek neuređen. On namerava da Liberland pretvori u poreski raj „nalik Monaku ili Lihtenštajnu“. Ovde će sve biti drugačije. Neće biti običnih kuća i zgrada, već nebodera i kuća kakve još niste videli. Neće biti birokratije, a broj političara biće sveden na minimum.

liberland-sajt-registracija
Izvor: Liberland oficijalni sajt

Jedlička je rekao da svako može da postane državljanin Liberlanda, ako nije verski ekstremista, član nacističke ili komunističke partije i ako nema nasilnu prošlost i krivični dosije. I naravno, ako je spreman da uplati donaciju kako bi ideja o Liberlandu postala realna.

Na konferenciji sam prvi put čula i nacionalnu himnu ove zemlje, i zajedno sa predsednikom i drugim studentima ustala da je odslušam. Osećaj je veoma neobičan, i u glavi mi se konstantno bore dve misli. Da li je ovo samo šala, pokušaj da se izađe iz anonimnosti, privuče medijska pažnja, čudo kojeg se sledeće godine u ovo vreme nećemo ni sećati, ili se ovo zaista dešava? Dobija li Evropa novu državu? Postoji li zemlja blagostanja? Da li je Liberland novi Monako?

 

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow