Magazin Srbija

Matijević kupio pa zatvorio mlekaru Dana, 250 radnika ostavio bez posla, a deo poslao da beru jabuke

mlekara dana vrbas
Foto: Prinskrin/ Facebook

Pre više od mesec dana kompanija “Matijević agrar” postala je većinski vlasnik kompanije “Mirotin grupe” iz Vrbasa u čijem sastavu posluju mlekara “Dana” kao i PP “Sava Kovačević” iz Vrbasa. Iz udruđenja Lokalna alternariva iz Vrbasa kažu da novi vlasnici nameravaju da zatvore mlekaru i ugase firmu koja posluje u sastavu poljoprivrednog preduzeća “Sava Kovačević”.

Pojedinim radnicima, kako saznaje Lokalna Alternativa, ponuđen je prelazak u maloprodajne objekte kompanije “Matijević”, kao i u njihovu klanicu na Rumenačkom putu u Novom Sadu.

– Metod već poznat. Uzmi ili ostavi i to za minimalnu zaradu. Kao dodatno poniženje zaposleni službenici kao i drugi radnici upućeni su na voćnjak da beru jabuke, na posao koji su do tada obavljali sezonski radnici – kažu iz ovog udruženja.

– Ozbiljan i društveno odgovoran poslodavac sebi ne sme da dozvoli da višak radnika, ako ga ima, rešava na način kao što su premeštaj na drugo radno mesto sa nižim stepenom stručne spreme ili premeštanjem kod drugog poslodavca sa manjom zaradom – stavovi su ovog udruženja.

Iz Lokalne Alternative kažu da je ovakvo postupanje je u suprotnosti sa Zakonom o radu, svim međunarodnim konvencijama iz oblasti rada i zaštite na radu, koje je potpisala naša država, kao i sa moralnim i ljudskim odnosom prema radniku.

– Jedini način koji je utemeljen u zakonu je OTPREMNINA usled tehnološkog viška zaposlenih. Novi gazda i pored svega što je “pazario”, kako izgleda, hoće još i dodatno da uštedi. Finansijski je isplativije premeštati zaposlene sa jednog na drugo radno mesto, slati ih da beru jabuke ili u drugo udaljenije mesto rada, i tako sačekati da sami daju otkaz, nego isplatiti zakonsku i zasluženu otpremninu koja je ionako skromna – smatraju iz Lokalne alternative.

Broj zaposlenih koji će ovakvim postupanjem novog poslodavca ostati bez posla još nije poznat.

Samostalni sindkat Vrbas ponudio je besplatnu pravnu pomoć zaposlenima PP ”Save Kovačević” i mlekare ”Dana”.

Vrbas, grad u kojem ljudi piju zatrovanu vodu, ali pare daju za televiziju na kojoj je sve bajno 

generic vignette (DESK luftika.rs)
288 Shares
288 Shares
Share via
Copy link