Srbija Vesti

Ne treba ruža, može ginekolog: Mladenovčanke digle glas i vratile smisao 8. marta

Koliko patimo od formalnosti kojom maskiramo prave bolesti i simptome urušenog društva pokazuje situacija oko 8. marta i Dana žena. Mladenovčanke su se organizovale na društvenim mrežama, uputivši direktnu i nedvosmislenu poruku – Ne treba ruža, može ginekolog. One su na ovaj sarakstičan način targetirale problem sa kojim se suočavaju u svakodnevnom životu.

U Mladenovcu umesto bar pet ginekologa postoji samo dva, a često nijedan, jer se dešava da istovremeno jedna doktorka bude na bolovanju, a druga na odmoru.

Za žene Mladenovca zna se i krivac za ovu situaciju, a prst osude uperen je na v.d. direktorku Doma zdravlja dr Dušicu Milovanović čiju smenu traže.

Na društvenim mrežama mogu se pročitati primedbe i komentari o lošem stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a naročito na odeljenju ginekologije.

– Kada je 2016. godine preuzela rukovođenje v.d. direktora DZ u Mladenovcu, dr Dušica Milovanović je nasledila odeljenje ginekologije koje je brojalo pet ginekologa. Još tada se znalo da će u narednih nekoliko godina troje od njih otići u penziju. Od 2016. iako je buduće stanje bilo više nego jasno, uprkos zakonu, i za razliku od drugih beogradskih opština koje ovaj postupak imaju u redovnoj praksi, ona nije raspisivala specijalizacije, odnosno nije aplicirala ministarstvu zdravlja za specijalizanta na odeljenju ginekologije – ukazuju Mladenovčanke.

One optužuju dr Dušicu Milovanović da je prilikom konkursa za zaposlenje “protivzakonito promenila i pravilnik o kriterijumima dodele, odbila elitnog kandidata sa prosekom 9,06, radnim stažom od 13 godina i specijalizaciju dodelila četrdesesedmogošnjakinji sa daleko manjim prosekom i dvostruko kraćim radnim stažom”.

– Na stranu šokantni podaci o nezakonitom postupku dodele specijalizacije i odabiru daleko neadekvatnijeg kandidata, Dušica Milanović ni u kom pogledu nije rešila problem zbog kog su pacijentkinje sa prebivalištem u Mladenovcu već u velikom problemu. Prema zakonu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na 6.000 stanovnica jedne opštine, neophodan je jedan ginekolog. Mladenovac broji oko 27000 žena, jasno je dakle da zakon garantuje pet ginekologa.

U ovom trenutku, ginekologija broji dva zaposlena, od kojih se jedan veštački održava na tom mestu, jer uprkos stečenim uslovima za penziju, jedna od doktorki još uvek radi – ukazuju Mladenovčanke, dodajući da je sem njih planirana i pomenuta specijalizantkinja, na čije rešenje o specijalizaciji je podneta žalba.

Žiteljke Mladenovca pitaju da li treba da se ponovi slučaj zaključanih vrata ginekologije i vraćanja pacijentkinja, trudnica i žena koje se možda nose sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, a kojima je svaki dan i svaki pregled važan jer je jedna doktorka na zasluženom godišnjem odmoru, a druga na bolovanju.

Takođe navode da je direktorka „zauzeta nekim važnijim kampanjama“ umesto da vodi DZ, te su zatražile njenu ostavku.

– Danas se moje Mladenovčanke bore za svoje osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu i elementarne uslove na odeljenju ginekologije u okviru DZ Mladenovac. U deceniji podizanja svesti o važnosti prevencije u borbi protiv malignih oboljenja kod žena, i u svetlu šarenih kampanja u svrhu podizanja nataliteta, Mladenovac 2021. broji dva zaposlena ginekologa na 27000 žena.

Trudnice i pacijentkinje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, žene kojima je svaki dan i svaki pregled od izuzetne važnosti čekaju satima da dođu na red, a dešava se da na red ni ne dođu. Nama su na ovako važnim pozicijama potrebni dobri ljudi. Da nas paze. Da nam pomognu. Da nam olakšaju. Da čuvaju naše zdravlje. Trenutno stanje ukazuje na sve osim toga – poručila je Mladenovčanka Divna Peškir, okrivljujući za trenutno stanje v.d. direktorku DZ.

Sa druge strane, v.d. direktora Doma zdravlja Dušica Milovanović negirala je za Danas optužbe, nazivajući ih zlonamernim.

– To su zlonamerne neistine koje se plasiraju protiv mene i moje porodice. Šire ih neodgovorne grupe građana i nanose štetu ustanovi od javnog značaja, kakva je Dom zdravlja Mladenovac. Te neistine su izrečene sa zlom namerom. Neistina je da nema ginekološke zaštite, da nema ginekologa, da se ginekologija zatvara, da nema ko da pregleda žene… Ginekologija radi sa dve doktorke koje su tamo zaposlene – ističe Milovanović.

Na pitanje zbog čega nema pet ginekologa odgovara da je to zbog toga što zdravstvenu politiku ne vodi ulica, nego Ministarstvo zdravlja.

– Sve izrečeno za specijalizaciju je takođe netačno. Nju isto tako ne dodeljuje ulica, već Dom zdravlja na osnovu zasluga zaposlenih u toj ustanovi. DZ školuje svoje kadrove i dodeljuje specijalizacije na osnovu pokazanih radnih sposobnosti i radnog učinka. Tu specijalizaciju nisam dodelila ja, nego Stručni savet svojim bodovanjem – ukazuje direktorka.

Iza, kako kaže, performansa protiv nje, stoji osoba koja nije dobila specijalizaciju uprkos visokim ocenama.

– Ona nije bila na vrhu rang liste ni za jednu specijalizaciju, jer je niko nije video kao istaknutog i vrednog radnika. Prosek je za učenje na fakultetu, rad na terenu je nešto drugo – kaže dr Milovanović.

Ona dodaje da je Pravilnik promenio Stručni savet i predložio ga Upravnom odboru koji ga je prihvatio. Na osnovu njega, Stručni savet je napravio rang listu kandidata koju je ona kao direktorka prihvatila. Dr Milovanović zaključuje „da se ozbiljnim pitanjima bave neupućeni ljudi“ i „vode hajku protiv nje“.

Kada čuju aplauz u osam mladenovačka Hitna pomoć izvede nešto dirljivo

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link