Srbija Vesti

Minja Bogavac: Nadam se da moja predstava i ja nećemo postati pravilo

minja bogavac
Foto: Nikola Pavlović

Gradsko pozorište MDP iz Praga otkazalo je gostovanje nezavisnoj pozorišnoj predstavi „Udarna vest“. Razlog je zvanični stav Srbije prema ratu u Ukrajini.

Rečenicom „zbog političkog stava Srbije prema ratu u Ukrajini gostovanje srpskog pozorišta nije moguće“ javljeno je juče iz Praga.

Na taj način je predstava „Udarna vest“ postala prva srpska kolateralna žrtva u ratu Rusije sa Ukrajinom. Ili, žrtva stava Srbije prema tom ratu.

Rediteljka predstave Minja Bogovac za Luftiku kaže:

– Nisam sigurna da li ovde ima prave priče… jer, nadam se da je to što se desilo sa našom predstavom – izdvojen slučaj. Iskreno želim da to ne postane pravilo i odnos drugih država prema građanima Srbije.

A što se tiče cenzure, moj stav je uvek isti: cenzura je vid represije i pokazatelj štetne politike. Nije opasna samo za umetnike, već za sve članove jednog društva – stav je Bogavac.

„Udarna vest“ se bavi fenomenologijom medija masovnih komunikacija u savremenom društvu, to je dinamična, tragikomična inscenacija studije o prirodi savremenih medija i njihovom uticaju na psihu pojedinca, kao i na društvene obrasce ponašanja – piše u programu predstave.

U pitanju je nezavisna produkcija, iza nje ne stoji institucija pa samim tim ni država, već samostralmi umetnici koji, istina, žive u Srbiji.

Autori predstave su Minja Bogavac i Marko Grbić, a glumci Mina Nikolić i Đorđe Živanović Grgur.

Gostovanje u gradskom pozorištu MDP u Pragu bilo je zakazano za 7. april. Kolege iz Praga su bile, kako je rekla Minja Bogavac, srećne da ih ugoste. Pregovori i dogovori su bili višemesečni, a sad je, eto, stigla „samo“ jedna rečenica.

Česi otkazali predstavu Minje Bogavac zbog stava Srbije prema Ukrajini

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

64 Shares
Share via
Copy link