Magazin

Ministarstvo odbrane dodelilo zahvalnicu Informeru za borbu protiv koronavirusa

Među privrednim društvima kojima je Ministarstvo odbrane, na svečanosti upriličenoj u ponedeljak uveče (18. maja), izrazilo zahvalnost zbog doniranja sredstava i doprinosa u borbi protiv širenja virusa korona, našlo se i šest dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković je zahvalnice uručio „Adria Media Grupi“, kompaniji koja izdaje list Kurir, dnevnim novinara „Alo“, „Informer“, „Politika“, „Srpski telegraf“, kao i „Kompaniji Novosti“ izdavaču Večernjih Novosti.

Kako za Danas kaže Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, ovo telo je tokom vanrednog stanja zabeležilo povećan broj žalbi od čega se najveći broj odnosio upravo na listove koji su dobili zahvalnice.

– Mediji su različito pristupali svojoj društvenoj ulozi tokom trajanja vanrednog stanja zbog epidemije virusa. Bilo je dosta negativnih primera, počev od pojedinih pitanja na konferencijama za medije, kojima cilj nije bila informacija od javnog značaja, već se radilo o političkim konstatacijama. Svakako najgori primeri se odnose na tekstove u kojima je raspirivana nacionalna i rasna mržnja, poput onih u kojima su se za širenje virusa optuživali pripadnici romske nacionalne zajednice ili građani Srbije koji žive u inostranstvu, kaže Petrović Škero uz dodatak da iznosi isključivo svoj stav.

Prema njenim rečima, odnos između medija se nije drastično menjao tokom trajanja vanrednog stanja, ističući da su oni mediji koji su najčešće kršili Kodeks novinara Srbije to nastavili da čine i tokom trajanja epidemije.

– Moj utisak je da većina medija nije doprinela racionalnom sagledavanju situacije u kojoj se društvo našlo. Naprotiv, rekla bih da su mediji imali značajnu ulogu u raspirivanju straha i konfuzije, navodi Škero.

Na ceremoniji dodeljivanja priznanja, ministar odbrane Aleksandar Vulin je svima koji su donirali sredstva radi sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid 19, zahvalio u ime Srbije, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, u ime svakog vojnika i pacijenta, poručivši da je zahvaljujući njima Srbija pokazala svoje najbolje i najlepše lice onda kada je bilo najteže.

– Hvala što nijedan naš vojnik, nijedan naš zdravstveni radnik nije bio bez pažnje i bez toplog napitka, što nije bio bez zaštitne opreme i sredstva za dezinfekciju, što nije bio bez hleba, bez novina. Hvala vam što ste brinuli o njima kao da su vaši, a zapravo i jesu vaši – istakao je Vulin.

Danas je u toku jučerašnjeg dana pisao Ministarstvu odbrane pitajući kojim kriterijumima su se vodili prilikom dodeljivanja priznanja i ko je tu odluku doneo, ali odgovori do zaključenja ovog izdanja nisu stigli.

Dobitnici

Pored šest dnevnih listova, zahvalnice Ministarstva odbrane kada se radi o izdavačima medija dobili su i „NIP kompanija Borba“, „Color media international“, kao i časopis „Nedeljnik“.

Fridom haus: Pink i Informer su Vučićeva propagandna glasila koja demonizuju opoziciju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
66 Shares
Share via
Copy link