Srbija

Ministar zdravlja može narediti obaveznu vakcinaciju za celo stanovništvo

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon izjavio je da je juče premijerki Ani Brnabić kao neophodnu novu meru u borbi protiv korone predložio da se skrati radno vreme klubova, ali da je premijerka tražila vreme da razmisli o tome.

“Završna reč predsednice Vlade je bila da nas je dobro čula i da joj damo vremena da razmisli. Predlog je prilično jasan. Noćni život i noćna zabava jesu suština predloga Kriunog štaba. Još 20. oktobra napisana je uredba broj 66, u kojoj jasno stoji šta je sve obavezno po pitanju kovida. Medicinski deo Kriznog štaba je jedinstven u tome da je došao trenutak da mere moraju da se sprovode i da se pooštre, isključivo u radnom vremenu noćnih klubova”, rekao je Kon za Probudi se na Nova S.

Na pitanje šta misli o tome da ljudi koji nisu iz struke imaju završnu reč, Kon kaže:

“U ovoj situaciji postoji deo gde mi nismo stručni, a to je ekonomski deo i postoji balans koji mora da se uspostavi. Mislim da smo bili eksplicitni juče i da smo svoj stav pokazali i više od toga se od nas ne može očekivati. Mi jednostavno jesmo kolektivno telo i u skladu sa tim se ponašamo”.

Vakcina će biti preporučena, ne obavezna

Skupština Srbije usvojila je juče izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nakon čega je ono što u njemu piše, a to je da ministar zdravlja može narediti obaveznu vakcinaciju za celo stanovništvo, izazvalo velike kritike u javnosti.

“Potpuno je suprotno. Ranije je zakonom isključivo i samo bila obavezna vakcinacija u situacijama vanrednih okolnosti. To se propisivalo kao vanredna imunizacija. Dakle, do 2009. je vakcinacija bila obavezna, a od tad postoji mogućnost da bude preporučeno. To je sve bilo i ranije. Suština je da sada postoji Nacionalni komitet za imunizaciju. Oni treba da daju svoje mišljenje, zatim to ide na Republičku komisiju za zarazne bolesti i Institut Batut i predlaže se ministru i onda ministar ima pravo da naloži imunizaciju.

Tu ništa novo nije, ta mogućnost je postojala i pre nekoliko godina. Daleko je verovatnije da će vakcinacija biti preporučena, a obavezna samo za one koji mogu svoje pacijente da dovedu u opasnost, za zdravstvene radnike koji rade na zbrinjavanju bolesnika, a koji mogu biti životno ugroženi od ove bolesti”, rekao je ovim povodom Kon.

Šta je zapravo izmenjeno u zakonu

Govoreći o tome šta je zapravo izmenjeno u zakonu, član Kriznog štaba kaže:

“Taj zakon se odnosi na sve zarazne bolesti, a ono što je nedostajalo u dosadašnjim pravnim regulativama, uključujući i sam zakon, su bile neke situacije koje su se pojavile u toku ove pandemije. Prvenstveno se to odnosi na samoizolaciju, koja nije bila definisana zakonom, sada je to kućni karantin praktično. Sa druge strane, bilo je nedostataka vezanih za sam prevoz i transport onih koji su zaraženi, što je takođe dopunjeno. Zatim ograničenje kretanja, što nije bilo u potpunosti definisano osim kroz karantin i izolaciju.

Tu su i te lične mere zaštite, koje nisu posebno definisane kroz prethodni zakon, a to se definitivno izmenilo tokom ove epidemije. To rezultira i u oblasti sankcija. To je sve juče usvojeno i data je mogućnost da se ta kontrola i sprovodi jer dosada sve mere koje su bile donete nisu dovoljno kontrolisane, nismo imale mehanizme da podstaknemo tu kontrolu”, rekao je Kon i dodao da je najvažnije da se shvati da u ovoj situaciji moramo da zaustavimo virus i njegovu moć transmisije.

“To uopšte nije lako i to moramo zajedno da učinimo, tako što ćemo shvatiti da ne smemo biti u situaciji da lakše dobijemo virus, da izbegavamo mesta zaražavanja, koja jesu definisana ne samo kod nas nego i u svetu i to je osnova.

Vakcina dolazi sukcesivno

Govoreći o Fajzer vakcini protiv korone, čiju je nabavku juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić Kon kaže da je vakcina početak preokreta, jer dobijamo oružje za borbu.

“Radi se o jednom ogromnom poslu koji uključuje veliku logistiku, veliki broj ljudi, tehnički traži savršenost u organizaciji. To je veliki izazov i samo prva stepenica. Najavljene doze vakcine će stizati u tranšama, ne bi bilo ni moguće jer nema gde da se lageruje. To će stizati sukcesivno i već je predsednik najavio ko su prioriteti i biće vezani za zdravstvene radnike, a zatim i vojska i milicija. Imamo relativno malo vremena, ali dovoljno da se napravi plan”, kaže Kon.

O kvalitetu vakcine

Kad je reč o kvalitetu vakcine Kon kaže da će konačnu reč o tome dati Agencija za lekove i medicinska sredstva.

“Agencija kao samostalno regulatorno telo ima obavezu da sagleda svu dokumentaciju i sve što bude vezane za vakcine, ona treba da da ne samo svoje mišljenje već i sertifikat da se mogu koristiti. Profil bebedosti i efikasnosti vakcine to sve mora da izda na našem jeziku sertifikat, sažetak o leku i uputstvo mora da da Agencija. Ja pratim samo ono što je preko naše Agencije jasno potvrđeno. Moja saznanja nisu dovoljna da bi se usudio da govorim o kvalitetu vakcina koje su trenutno u opticaju u svetu. Ne sumnjam da će to biti vrlo kvalitetno urađeno”, zaključio je Kon.

Vučić podnosi žrtvu za sve nas i prima vakcinu od prvog proizvođača, ko god to bio

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

378 Shares
378 Shares
Share via
Copy link