Magazin Srbija

Grčić nikada nije smeo da bude direktor EPS – u fotelju zaseo ravno s fakulteta i bez dana iskustva

milorad grcic

Programski direktor Transparentnosti Srbija, Nemanja Nenadić, rekao je u jutrarnjem programu Nova S TV da Milorad Grčić nije ispunjavao ni zakonske uslove za vršioca dužnosti direktora EPS 2016. godine, kad je postavljen na ovu funkciju. Kao jedan od razloga je to što je Grčić svega četiri godine ranije završio fakultet, dakle na ovakvu poziciju je prešao bez ikakvog radnog iskustva.

Sindikat radnika EPS-a uputio dopis Grčiću u kojem poručuju da su problemi izazvani delom zbog vremenskih prilika ali da je na kolaps uticao ljudski faktor. Sindikat očekuje od Grčića da kroz analizu utvrdi odgovornost svojih najbližih saradnika. U isto vreme, očekuju da napori i rad zaposlenih koji su radili na sanaciji problema, budu adekvatno nagrađeni.

– Mi imamao situaciju gde je vlada jedno vreme postavljala vršioce dužnosti, a onda je prestala i to da radi. Mi danas u dve trećine javnih preduzeća imamo potpuno nezakonito stanje. Milorad Grčić je samo jedan od 22 direktora javnih preduzeća koji su u nelegalnom statusu. On je praktično običan građanin – ističe Nenadić i dodaje da Grčić nema na šta da podnese ostavku.

– Njemu je mandat istekao 2017. godine i on nema nikakvu formalnu poziciju. Njega je Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti 2016, a čak ni tada nije ispunjavao uslove. On je 2012. godine završio fakultet, a kad se postavlja vršilac dužnosti, prema zakonu, on mora da ispunjava najmanje iste uslove koje ispunjava direktor. Jedan od uslova je i pet godina radnog iskustva sa odgovarajućim obrazovanjem, a Grčić nije imao ni pet godina od završenog fakulteta. Zato on uopšte nije smeo ni bude vršilac dužnosti – naglašava Nenadić.

Prema njegovim rečima, primer Grčića nije izolovan.

– Govorimo o dobrom delu javne uprave, gde postoji isti takav problem, samo možda ima malo manje vršilaca dužnosti u nelegalnom statusu. Takvi politički postavljeni ljudi su spremni da izađu u susret dnevnim zahtevima koji dolaze iz politike. Postoji dosta indicija da u EPS-u ima mnogo zapošljavanja koja idu po partijskoj liniji. Na to ukazuju vrlo česte sistematizacije radnih mesta i njihovo prilagođavanje. Ima dosta izvlačenja novca kroz neke fiktivne javne nabavke, a s druge strane deluje nije bilo dovoljno ulaganja u resurse samog preduzeća – objašnjava gost emisije „Probudi se“.

Izvor: Nova.rs

Apsurdistan – Grćić ne može da podnese ostavku jer mu je mandat istekao pre skoro 5 godina

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

292 Shares
292 Shares
Share via
Copy link