Magazin

Milica Mandić donela Srbiji 3. olimpijsku medalju i postala naša najbolja sportistkinja svih vremena

milica-mandic
Foto: REUTERS/Murad Sezer

Milica Mandić je osvojila znatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Srpska tekvondistkinja je u finalu u kategoriji iznad 67 kilograma porazila predstavnicu Južne Koreje Dabin Li sa 10:6.

Mandićeva je Srbiji donela treću medalju na ovim Igrama, prvo najsjajnije odličje, što je učinila drugi put nakon zlata u Londonu 2012. i tako ispisala istoriju.
Prvu rundu obeležila je apsolutna dominacija srpske takmičarke, Milica je najpre jednom udarila rivalku u oklop, pa i u kacigu i nakon uvnodnog dela finala vodila sa 5:0. Nakon druge runde rezultat je bio 6:3 i sve je bilo otvoreno.

Taj deo borbe obeležilo je nekoliko spornih poteza, hvatanja i obaranja, zbog čega su tražena i dva čelendža, po jedan na obe strane – ali nisu prihvaćeni.

U poslednjoj rundi viđena je velika drama, južnokorejska takmičarka je izjednačila na 6:6, a onda je Milica Mandić napala i u stilu velikog šampiona došla do zlata.

Na putu do medalje je Mandićeva dominirala u osmini finala i porazila predstavnicu Kenije Fejt Ogalo sa 13:0, da bi u četvrtfinalu sa 11:4 i bez problema savaladala Aleksandru Kovalčuk. U polufinalu bilo je 7:5 protiv supertalentovane Altee Loran, aktuelne juniorske šampionke sveta.

U Tokiju je Srbiji prva medalja stigla iz streljaštva, Damir Mikec je osvojio srebro, a druga je tekvondo doneo, što postaje tradicija, nakon sjajnih borbi Tijane Bogdanović i bronze.

Od osamostaljenja i Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, ovo je tek četvrta zlatna medalja Srbije. Prvu je osvojila upravo Milica Mandić u Londonu 2012, a druga i treća stigle su na prošlim Igrama u Tokiju, najpre od rvača Davora Štefaneka, pa vaterpolo reprezentacije.

Ukupno je naša zemlja osvojila 31 zlatnu medalju, tri kao Kraljevina Jugoslavija, 23 za vreme SFJR i dve u doba Srbije i Crne Gore, piše Sport Blic.

Damir Mikec 2. dana Olimpijskih igara doneo Srbiji prvu medalju, ustrelio srebro!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2.1K Shares
2.1K Shares
Share via
Copy link