Magazin

Dvojac iz Milenijum tima iz poslova sa državom zarađuje MILION na sat

vujko i bošnjak
Foto: Twitter Vuk Jeremić

Ivan Bošnjak i Stojan Vujko široj javnosti postali su poznati nakon što se proširila vest o njihovim navodnim bliskim vezama sa vladajućom političkom opcijom, iako njihova poznanstva sa političarima datiraju još iz perioda vlasti SPS-a i DS-a. U prethodnih petnaestak godina njih dvojica su napravili milione u poslovima sa državnim firmama i na projektima koji su se našli u kategoriji onih od nacionalnog značaja.

Kompanije u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, uključujući i njihovu najpoznatiju „Milenijum tim“, dobile su desetine poslova od države tokom prethodne godine, u vrednosti od 12 miliona evra. Ovi biznismeni su bliski ministru finansija Siniši Malom, a njegovom bratu su, preko svoje firme, dali na korišćenje automobil i stan.

Godinama unazad najvredniji poslovi u državi rezervisani su za firme bliske ljudima iz vlasti, a jedan od primera je kompanija „Milenijum tim“ čiji su vlasnici povezani sa ministrom finansija Sinišom Malim, pokazuje dokumentacija koju je sakupio KRIK.

Biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, osim čuvenog „Milenijum tima“ koji se bavi gradnjom i gasifikacijom, vlasnici su još petnaestak firmi u zemlji i regionu. Nedavno su privatizovali i Institut vodoprivrede „Jaroslav Černi“, što je izazvalo negodovanje stručnjaka koji se bave pitanjima zaštite životne sredine.

Samo tri njihove firme – „Milenijum tim“, „Institut Goša“ i „KBV Datakom“, tokom prošle godine dobile su 17 državnih poslova vredih najmanje 1,43 milijarde dinara, odnosno oko 12 miliona evra, otkrio je ovaj israživački portal. Neke od njih „Milenijum tim“ dobio je u konzorcijumu sa drugim firmama, dok je deo poslova dobio samostalno. Često su bili i jedini ponuđači, odnosno jedina firma koja se prijavila na javnu nabavku.

Najvrednije poslove dobila je njihova najpoznatija firma „Milenijum tim“, pokazuje dokumentacija do koje su došli novinari KRIK-a. Državna preduzeća angažovala su ovu kompaniju za više od 11,5 miliona evra da izvrši preventivne radove na zaštiti od poplava u Nišu, raščisti teren od neeksplodiranih mina, izgradi puteve u beogradskom groblju kućnih ljubimaca, rekonstruše šumske puteve, novu scenu za Beogradsko dramsko pozorište i, kao najvredniji posao, izgradi novu crpnu stanicu Vračar za Beogradski vodovod i kanalizaciju.

Unosne državne poslove tokom prošle godine dobio je i istraživačko-razvojni Institut „Goša“ koji je „Milenijum tim“ kupio krajem 2018. godine za gotovo milion evra. Kompanija „Goša“ je i nakon prelaska u privatno vlasništvo nastavila da dobija poslove stručnog obrazovanja u državnim gigantima – pa je prošle godine sklopila poslove sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Infrastrukturom Železnice Srbije. Zahvaljujući ovim poslovima, „Goši” će biti isplaćeno gotovo 90 hiljada evra.

Još jedna kompanija Vujka i Bošnjaka prošle godine dobila je vredne poslove na javnim nabavkama. „KBV Datakom“ je tokom 2021. godine sklopila ugovore sa RATEL-om, Infrastrukturama železnice Srbije i EPS-om vredne više od pola miliona evra.

„Milenijum tim“ je u javnosti pre svega poznat po tome da učestvuje u izgradnji „Beograda na vodi“, projekta koji je Siniša Mali ispregovarao. To, međutim, nije jedina stvar koja ih spaja sa sadašnjim ministrom finansija.

Od ranije je poznato da brat ministra Predrag Mali godinama vozi „audi“ koji je prvo bio registrovan na „Milenijum tim“, a zatim na „KBV datakom“.

Novinari KRIK-a tada su videli Predraga Malog kako parkira ovaj automobil, ali on nije želeo da objasni zašto godinama vozi kola ove firme, već je kratko dobacio da to nije tačno. Biznismeni su mu, osim automobila, jedno vreme besplatno ustupali i stan u kome je živela njegova bivša devojka.

Iako su stručnjaci tada rekli da je u pitanju klasičan primer korupcije, Agencija za sprečavanje korupcije je nakon novinarskog otkrića pogledala slučaj i izjavila da nema osnova da pokrene postupak protiv Malog.

Bošnjak se krajem prošle godine pojavio na skupu Srpske napredne stranke u Štark areni, ali to nije bio prvi put da se politički angažuje – on i Vujko su ranije bili u predizbornom spotu Socijalističke partije Srbije. U vreme prethodne vlasti „Milenijum tim“ je najvrednije poslove dobijao od „Srbijagasa“ kojim upravlja Dušan Bajatović iz redova SPS-a.

Piše: Jelena Radivojević / KRIK

Milenijum tuži Infovranjske za 200 € jer ih povezuju sa državnim vrhom

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

227 Shares
227 Shares
Share via
Copy link