Magazin Srbija

Karatistkinja Mila ima 6 godina i ‘prebila’ je celu Evropu

mila-karate
Mila Nikolić/Printscreen

Karatisti Unsu-a su na 35. Evropskom prvenstvu u karateu koje je održano u Beogradu krajem oktobra prošle godine osvojili 16 medalja, ali se ipak ime Mile Nikolić izdvojilo, s obzirom na to da je uspela da osvoji dve medalje, a da još nije ni školarac, pišu Južne Vesti.

Sa 6 godina Mila Nikolić iz Leskovca uspela je da u 2021. godini postane evropski karate prvak u disciplini kihon-kumite, dok je u katama osvojila srebrnu medalju.

Mila i njen trener Jelena Stanojević imaju zajednički cilj – medalju na Olimpijskim igrama, a to će uspeti, kako kažu, samo ako nastave vredno da rade.

Mila se seća takmičenja u Beogradu, koje je po njenim rečima proteklo odlično, a da je postignut veliki uspeh složila se i njen sensej i majstor karatea Jelena Stanojević.

– Prva zlatna medalja koje se donosi za tim jeste taj pokretač. Mi smo imali tu sreću da je i naša Mila nastupala prvog dana i osvojila dve medalje. Prvo je bilo srebro u katama pojedinačno, nakon čega se ona malo i rastužila, jer je na svom prvom Evropskom šampionatu osvojila 2. mesto. Tako tužna je ušla u disciplinu kihon-kumite i mogu slobodno da kažem bila perfektna – kaže Jelena.

Srpski karate je svoj vrhunac dostigao na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je Jovana Preković osvojila zlato, što je po rečima majstora karatea Jelene Stanojević doprinelo da karate u Srbiji bude još popularniji.

Ipak, karate se neće naći među olimpijskim sportovima u Parizu 2024. godine, ali Jelena veruje da će to ubrzo promeniti, kao i da će se Mila, ako nastavi vredno da radi, naći među osvajačima medalje na Olimpijadi.

– Jovanin uspeh je daleko odjeknuo, pogotovo u Beogradu deca kreću da vežbaju karate. Verujem posle 27 godina bavljenja karateom da će se on vratiti na olimpijsku scenu. Možda će se neko baš od mojih mališana naći na Olimpijadi, a ako ovako nastavi da vredno trenira, vežba i bude dobra, ja se nadam da se Mila neće samo pojaviti na Olimpijskim igrama, već i da se naći među osvajačima medalja – rekla je Jelena.

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

88 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap