Magazin

Šarčević: Ovo su najvažniji datumi za osnovce i srednjoškolce u Srbiji!

Od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević kaže da prema preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda.

Šarčević za Blic najavljuje bitne datume za srednjoškolce:

– Nastava se završava krajem maja i nastavljamo sa redovnim aktivnosti uz poštovanje mera zaštite, dezinfencije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme. U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena – kaže ministar.

On dodaje da to ne znači da će svi maturanti doći u školu.

– Ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave i detalje će dogovoriti sa svojim profesorima. Kako i same školske ustanove odnosno profesori imaju svoju autonomiju, to praktično znači i da profesor ukoliko ima određenih sumnji može kontaktirati učenika.

Međutim, surevnjivost većine da će đaci varati tokom prethodnog dela onlajn nastave i probe mature ispostavila se neosnovanom. Postignuti su manje više očekivani rezultati i deca su pošteno radila – poručuje ministar Šarčević.

Kako kaže, tokom epidemije bilo je formativno ocenjivanje koje je oko 80 odsto đaka i nastavnika pametno iskoristilo.

Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu.

Nakon ocenjivanja naredna tri dana – 4, 5. i 6. juni – su rezervisani za polaganje velike mature, odnosno kako se to najčešće naziva odbrana rada.

– Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun kada je prijavljivanje za željeni fakultet. Kada je reč o aktivnostima u školama, sugestija Ministarstva će biti da profesori izdvoje što više vremena od osam časova ujutro do 20 časova, jer je cilj da što manje đaka bude u školi u isto vreme – poručuje ministar.

Oni mlađi srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, “napuste” školu.

– Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene.

Od ove godine imamo i nove oblasti – za društvene nauke, za umetnost i medije, a povećali smo i na sedam gradova za sportske gimanazije. Prema procenama, javiće se oko 8.000 đaka – ističe Šarčević.

On kaže da srednje stručne škole nisu zbog epidemije mogle da odrade praksu. Kako dodaje, ranije su, primera radi, profesori organizovali nastavu za ugostiteljski i turistički smer u Hrvatskoj, a sada to mogu po Srbiji.

Kada je reč o maloj maturi, vodiće se računa o periodu koji je iza nas. To praktično znači da će se prilikom sastavljanja testova sve uzeti u obzir.

Zadaci će, međutim, biti teži nego što je to bio slučaj na probi male mature, kada su đaci jednostavno mogli samo da zaokruže ponuđene odgovore.

Sada će ipak biti pravih zadataka, ali kako kaže ministar, oni neće biti ni previše laki niti previše teški.

Kako je ministar ranije najavio, od početka juna svaka škola imaće u dogovoru sa đacima osmog razreda ili maturantima mogućnost da organizuje nastavu kako bi se što bolje pripremili za malu maturu ili prijemni ispit.

Ogorčena majka pisala Šarćeviću: Dok ste vi u solarijumu, naša deca ne spavaju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

25 Shares
Share via
Copy link