Beograd Magazin

Glumi kontrolora i izbacuje migrante iz busa: “Marš napolje, stoko jedna!”

migranti-beograd-bus
Printscreen

Na Instagram profilu moj Beograd osvanuo je snimak na kom se vidi kako nepoznata muška osoba iz autobusa izbacuje grupu migranata koji se u čudu pitaju zašto i šta mu je. U pitanju je autobus GSP Beograd koji saobraća na liniji 860 (Beograd – Obrenovac).

Muškarac viče na grupu mladića da izađu napolje pokazujući im prstom ka vratima, uz povike “Raus!”, “Napolje!”, “Napolje, stoko jedna!”, dok autobus stoji i čeka da mladići izađu. Oni se nisu bunili, samo su se čudili, pitali se zašto i poslušno izlazili, i čitav snimak izaziva jako mučan osećaj, iako je on pravdao svoj čin sumnjom da nemaju karte, što opet nije ni dokazano ni jasno na snimku.

Ne, nije u pitanju bio kontrolor, samo običan građanin koji je sebi dao za pravo da se ponaša kao da je vlast. Ostatak putnika je hladnokrvno posmatrao ovaj prizor.

Ne čudi toliko što je dotični “gospodin” terao silu, izigravao vlast, nazovite to kako hoćete, svakakvog sveta ima. Ono što je poražavajuće za nas sve kao ljude su komentari koji su usledili nakon što je snimak objavljen na Instagramu.

– U početku nisam imao ništa protiv migranata jer nisu pravili probleme, ali počeli su se ponašati gore od Roma. Pljačkaju, kradu, džepare, siluju. Oke je skloniti se od nevolje u svojoj zemlji, ali ako dođeš u tuđu poštuj je i poštuj njen narod!

– Tako treba sa tim gov*ima. Kada bi smo mi tako išli kod njih bez karata odmah bi nas ubili.

– Baš me zanima kad bi se ja švercovao u njihovoj zemlji kako bih prošao.

– Dzaba ih isteruje iz busa kad ih onaj jadov prima u drzavu.

– Prvo sam pomislio da je kontrolor, i hteo da prospem hejt, ali lik je potencijalno spasao nekog od džeparenja.

– Svakome po ćušku pri izlasku sledeći put.

– Uzmi štanglu i otvori im glave.

Ovo su samo neki od komentara koji su ovog “isterivača pravde” podržali kao da je u najmanju ruku heroj, a ne nesrećnik koji se sili nad onima koje smatra nižim od sebe. Naravno, nije u redu švercovati se u gradskom prevozu, ali to ne važi samo za migrante.

Da li bi ovaj “gospodin Raus” tako izbacio i nekog građanina Srbije, ili je išao po prevozu i pregledao karte? Zakoni se moraju poštovati, ali izgleda da smo prestali da poštujemo jedni druge i izgubili ono što je jako važno – saosećanje.

Beograđanin želi da ugosti porodicu migranata: Stidim se Srbije!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link