Novi Sad Srbija

Male boginje registrovane u Novom Sadu, četvrti slučaj u Srbiji za manje od dve sedmice

male-boginje
Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

Male boginje (morbile) registrovane su i kod jedne odrasle osobe iz Novog Sada. To je četvrti slučaj morbila u Srbiji za manje od dve nedelje, a prvi slučaj van Beograda gde su najpre potvrđene.

Najnoviji slučaj potvrđen je danas u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. Odrasla osoba kod koje su potvrđene je vakcinisana jednom dozom vakcine, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, prenosi Telegraf.

Podsetimo, u Beogradu registrovana su ukupno tri slučaja morbila, koji su potvrđeni u Institutu “Torlak”.

– Prijavljena je porodična epidemija sa dve obolele osobe na teritoriji grada Beograda 8. februara 2024. godine, u kojoj je obolela jedna nevakcinisana osoba koja pohađa srednju školu i odrasla osoba koja je imala podatak u medicinskoj dokumentaciji da je preležala bolest u dečijem uzrastu. Sporadičan slučaj obolevanja potvrđen je juče kod nevakcinisanog deteta, učenika drugog razreda – mavodi “Batut”.

Od 7. februara ove godine, dan nakon što su potvrđene morbile, na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije a u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

– Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike – upozoravaju iz “Batuta”.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2022. godini je bio 81,3%, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89,5%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2023. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji , od kojih je većina ( 94%) bila nevakcinisana.

Male boginje stigle u Srbiju, zaraženo troje dece uzrasta od godinu i po dana

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link