Balkan Vesti

Kriza pred vratima: U Makedoniji vaučeri za hranu, u Hrvatskoj smanjen PDV

Ulje sećer brašno
Foto: N1

Rat u Ukrajini i posledične sankcije Rusiji već su zatalasale svetsko i evropsko tržište hrane i energije. Cena goriva odlazi u nebesa, a ni sa hranom nije ništa bolje. Nova ekonomska kriza je pred vratima, a mnoge zemlje uvode mere za ublažavanje posledica ovakvih dešavanja.

Makedonska vlada usvojila je niz mera protiv ekonomske krize i rasta cena. Uvojeno je 26 mera u vrednosti 400 miliona evra. Hrvatska je takođe usvojila paket hitnih ekonomskih mera u vrednosti od 5 milijardi kuna.

Među merama u Makedoniji je i raspodela vaučera za 35.000 građana i penzionera, vrednosti po 1.000 denara, koji su namenjeni za kupovinu osnovnih namirnica u naredna tri meseca.

Predviđeno je ukidanje PDV-a od pet odsto na hleb, šećer, brašno tipa 400, ulje, dugotrajno mleko, sveže meso, pirinač i jaja, a ostaće zamrznuta i marža na osnovne proizvode izuzev voća i povrća, javili su lokalni mediji.

Kada mere stupe na snagu usvajanjem u Sobranju, biće smanjen i PDV na struju, grejanje, gorivo, kao i akcize za gorivo.

U Hrvatskoj menjaju zakon o PDV-u, tako da se smanji stopa poreza na dodatu vrednost sa 25 i 13 na pet odsto i to za dečiju hranu, jestivo ulje i mast, puter i margarin, sveže meso i kobasice, živu i svežu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i semenje, đubriva i pesticide, hranu za životinje, kao i za ulaznice za koncerte, sportske i kulturne manifestacije.

Iznos subvencije dela cene gasa za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansiraće se prodajom državnih obveznica na licitacijama u Hrvatskoj, prenosi 021.rs.

Vlada Hrvatske je odlučila da na tržište pusti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to oko 22 hiljade tona dizela, koji će se prodavati po trenutnim tržišnim cenama.

U Srbiji, poslednja vest je ta da je država smanjila akcize na gorivo za 20 odsto. Time bi, kako je Vučić najavio, gorivo trebalo da poskupi samo dva dinara po litru.

Vlasnici benzinskih pumpi, pak, tvrde drugačije. Gorivo će poskupeti oko osam dinara.

Prema  rečima Milana Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, s obzirom na rast cena “crnog zlata” na berzama i iznos veleprodajnih cena naftnih derivata u proseku gorivo će poskupeti za oko osam dinara.

– Bez obzira što bi gorivo koštalo daleko više da nije najavljeno smanjenje akcize ovakva prognoza u uslovima naglog rasta troškova života svakako neće obradovati vozače u Srbiji – kaže on, a prenosi Danas.

Vučić: Da su mi rekli sam bih seo u bager i porušio Savamalu

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link