Srbija Vesti

Komšije su im orlovi, 3 cveta, Lutka (12), Aleksandra (11) i Dušan (13) niču iz kuće od blata

lutka-aleksandra-i-dusan
Foto: HO "Srbi za Srbe"

Na tromeđi opština Kuršumlija, Podujevo i Medveđa, nalazi se selo Svinjište, u koje se može se stići jedino traktorom ili jakim terenskim vozilom.

– Upravo se završila sezona branja pečuraka koje smo sestra, brat i ja sakupljali i sušili. Kada ne učimo, pomažemo mami oko kućnih poslova, a tati oko poljoprivrede, priča devojčica, neobičnog imena Lutka (12) ispred stare i ruinirane kuće od blata, prenosi Telegraf.

Pored Lutke, njeni brat i sestra, Dušan (13) i Aleksandra (11), sramežljivo pokazuju kuću potpuno izolovanu na obroncima Radan planine.

lutka
Foto: HO “Srbi za Srbe”

Dugačka pravougaona soba sa zemljanim podom i istrošenim pokućstvom predstavlja i kuhinju i dnevni boravak.

Plafon pun krpljenih rupa, koji izgleda kao da će svakog trenutka da popusti, izaziva nemir i strepnju šta može da se desi u bliskoj budućnosti.

– Kuća je građena negde uoči Drugog svetskog rata i trebalo je samo da bude pomoćni objekat, praktično štala. Imamo struju, tehničku vodu sam uveo pre nekog vremena, a vodu za piće uzimamo iz bunara. Krov je jednom maltene skroz pao, pa ga s vremena na vreme krpimo, govori Zoran o uslovima u kojima porodica Rašković živi.

Na vrhovima ogromnih stabala, koja širokim krošnjama štite njihov dom od nepredvidivih vetrova, gnezde se orlovi. Kako Zoran u šali kaže, oni su njihove komšije.

lutka
Foto: HO “Srbi za Srbe”

Ponosnim glasom, majka Ivana govori o deci. Lutka je odličan đak sa svim peticama, pa se nadaju da će za dve godine moći da joj priušte da pođe stopama svog oca i nastavi školovanje u Beogradu.

Zajedno sa bratom Dušanom osvajala je i nagrade na školskim takmičenjima u trčanju.

Do škole im je potrebno dvadesetak kilometara, a dobar deo puta prelaze peške.

– Navikli su na ove uslove i ne znaju, nažalost, za bolje. Toliko su skromni da uvek kažu da imaju sve i da im ništa ne nedostaje, govori majka Ivana.

Najviše bi im značilo preseljenje bliže školi, ali i traktor sa priključnim mašinama.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, stoga, pokreće veliku akciju pomoći, kako bi obezbedili sve što je potrebno za normalne uslove života porodici Rašković.

Pomoć iz Srbije:

SMS na 7763 (200 dinara)

Račun: 160-279491-71

Izvor: Telegraf

Dobri ljudi spasili baka Ljubinku (70), živela u raspadnutom kontejneru u šumi, sad ima dom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link