Magazin Svet

Ljubljana zabranila upotrebu jednokratne plastike, smeće kod njih gotovo da ne postoji

ljubljana
Foto: Zero Waste Europe

Ljubljana se može pohvaliti najvećom stopom odvajanja kućnog otpada u Evropskoj uniji. Slovenski glavni grad značajno je smanjio proizvodnju otpada podstcanjem edukacije, reciklaže i ponovne upotrebe stvari. Ljubljana je ujedno prva Europska prestonica koja je usvojila Zero Waste strategiju i to 8. Septembra 2014. godine kada je se zajedno sa još tri opštine – Vrhnikom, Borovnicom i Log Dragomerom, pridružila mreži Zero Waste Europe.

Evropska zelena prestonica za 2016. godinu (European Green Capital) postigla je visoke standarde u odvajanju otpada i sprečavanju njegovog nastanka. U prvih 10 godina sprovođenja Zero Waste strategije količina odvojenog i prikupljenog otpada povećala se sa 16 na 145 kg po stanovniku, a danas se odvaja više od 69 % prikupljenog otpada. Kontejneri za sortirano prikupljanje otpada u centru grada,nalaze se pod zemljom. Osim toga, Ljubljana do 2025. godine namerava da poveća stopu odvojenog prikupljanja otpada na 78 % i da smanji količinu komunalnog otpada na 60 kg po osobi godišnje.

Stanovništvo Ljubljane se podstiče na očuvanje okoline, odvajanje otpada i njegovo odlaganje na predviđenim lokacijama.

Pored toga u Sloveniji će iz prodaje biti povučeni plastični pribor za jelo, tanjiri, vatirani štapići, osim onih za medicinsku upotrebu. Vlada Slovenije je 19. avgusta propisla zabranu puštanja u promet plastičnih posuda za hranu i piće, lončiće od ekspandiranog polistirena i proizvode od oksorazgradive plastike.


Ova uredba propisuje i posebno označavanje određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihovu ambalažu koja potrošaće obaveštava o načinu odlaganja i postupanja sa otpacima od takvih proizvoda. Pored toga oznaka informiče potrošače o prisustvu i učešću plastike u određenom proizvodu, kao i negativnom uticaju na okolinu ako se takvi proizvodi budu odlagali i zbrinjavali na neodgovarajući način.

U ovu kategoriju proizvoda spadaju higijenski ulošci, tamponi i aplikatori tampona, vlažne maramice za negu i korišćenje u domaćinstvu, duvanski proizvodi s filterom i filteri za pravljenje cigareta.

Glavni grad Slovenije ne zaostaje ni u širenju zelenih površina. Mogu se pohvaliti ogromnim brojem novozasađenih stabala, uređenih zelenih površina i parkova.

Pariz uklanja 140.000 parking mesta i na oslobođenom prostoru sadi drveće

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

422 Shares
422 Shares
Share via
Copy link