Lifestyle

Likovi iz Simpsonovih zasnovani na pravim ljudima

Bar u jednom periodu „Simpsonovi” su svima bili omiljena serija, bez obzira na to koliko je vremenom gubila na kvalitetu. Met Groning je počeo seriju kao priču o porodici miševa, ali je tokom pisanja evoluirala u ovu dobro poznatu verziju. Ono što verovatno niste znali je da su neki od stanovnika Springfilda zasnovani na ličnostima iz života.

Mr Burns, Homerov šef i najbogatiji čovek u Springfildu (i možda na svetu) zasnovan je na Olavu Thonu, norveškom biznismenu koji se proslavio kad je iskoristio bogatstvo da zatvori nekoliko biznisa u svom rodnom gradu, verovatno jer im nije oprostio nešto iz detinjstva. Takođe, kao jedan od uzora se pominje i Groningov profesor iz srednje škole Mr Bailey.

mr-burns

Krasti, depresivni klovn iz Springfilda, zasnovan je na klovnu Rusty Nail (Zarđali Ekser), smešno-strašnom izvođaču koga je Met Groning gledao u cirkusu kao dečak. Krastijeva biografija, jevrejsko poreklo i svađa sa ocem rabinom, zasnovana je na životu komičara Džekija Mejsona.

krasti

Barni Gambl, Homerov najbolji prijatelj i lokalna pijanica, zasnovan je na liku iz serije „Jackie Gleson Show” koga je glumio Frankie Fontaine. Za razliku od Barnija koji pije Daf pivo Freankie je pio rum, ali je odnos sa sarkastičnim barmenom isti – u seriji Crazy, a u „Simpsonovima” Mo Sizlak.

barney-gumble

Ludi naučnik, čudnog nazalnog glasa Frink, trebalo je da postane lud na kraju serije, ali je priča otišla u drugom pravcu. Inspiracija za lik došla je od Džerija Luisa koji je na sličan način glumio u filmu „Otkačeni profesor”. Džeri Luis se kasnije pojavio u seriji, dajući glas ocu profesora Frinka.

naucnik-frink

Najočiglednije od svih je lik glumca Renije Vulfklasla, koji govori teškim nemačkim naglaskom, a zasnovan je na bivšem guverneru Kalifornije Arnoldu Švarcenegeru. Zanimljivo je da svi isečci iz filmova koji pokazuju nešto vezano za ovaj lik formiraju povezanu celinu.

Dr Nik Rivijera, šarlatan iz Springfilda najviše podseća na nadri-lekara Džordža Nikopolusa koji je „lečio“ Elvisa dajući mu recepte za pilule protiv bolova i tako verovatno ubrzao njegovu smrt.

dr-nik-rivijera

I na kraju glas, akcenat i sklonost ka manekenkama springfildskog gradonačelnika Kvinbija modelirani su po predsedniku SAD Džonu Ficdžeraldu Kenediju.

Janko Kanja

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share