Magazin Srbija

Ko je žena sa holograma lične karte koju svakodnevno nosimo u novčaniku

Foto: N1

Verovatno niste ni pomislili da svakodnevno u novčanicima ili džepu sa sobom nosite srpski „Kip slobode“. Ukoliko nemate pojma o čemu pričamo, pogledajte bolje prednju stranu Vaše lične karte – odmah ispod rednog broja nalazi se hologram tj. žig ženske statue.

Ne nalazi se slučajno tu – statua se zove „Srbija“ i u stvarnosti je locirana na kupoli zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Postojala je dilema oko naziva statue

Brojni prolaznici je najčešće ne primećuju, upravo zbog visine na kojoj se nalazi, ali i velike gužve, uvek prisutne u centru srpske prestonice. U pitanju je jedno od najstarijih dela vajara Đorđa Jovanovića, visoko tri metra i teško skoro tonu. Statua je izlevena u Pragu 1927. godine.

Nekada je ova zgrada, izgrađena po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova, pripadala Ministarstvu finansija Kraljevine Jugoslavije. Zato je doskora postojala dilema da li je pravi naziv statue „Jugoslavija” ili „Srbija”, piše RTS.

Budući da je statua postavljena u vreme Kraljevine Jugoslavije, onda se verovatno govorilo da simbolizuje Jugoslaviju, kaže istoričar Nebojša Damnjanović.

– To je vreme Kraljevine Jugoslavije i službena doktrina je bila da u državi živi jedan, jugoslovenski narod – kaže istoričar za RTS.

Naziv se verovatno menjao, ali je izvesno da statua simbolizuje Srbiju, pa je to sada njeno pravo ime. Godine 1938. dozidan je sprat na Ministarstvu finansija sa kupolom i na vrh je postavljena statua sa likom lepe žene, koja u desnoj ruci drži baklju.

Statua personifikuje Srbiju u punom značenju i smislu

Nema tačnih podataka o tome ko je ona, ali se pretpostavlja da je model vajaru Đorđu Jovanoviću bila Zagorka Cvjetičanin. Nije to jedina skulptura vezana za arhitekturu. U Beogradu ih ima mnogo, često prolazimo pored njih, ne znajući čija su to dela i šta predstavljaju.

– Ljudi, verujem, često ne obrate pažnju. Stotine i stotine skulptura postoje, ne istih i tako markantnih. Ovo je ipak zgrada Vlade Srbije – dodaje Damnjanović.

Da ova statua simbolizuje Srbiju, potvrđuje i naš najvažniji lični dokument. Ako pogledate svoje lične karte, videćete žig u pozadini ispod podataka.

Foto: nestvarnoastvarno.rs

– Sama skulptura oličava, personifikuje Srbiju u punom značenju i smislu – zemlju, narod, celu istoriju, sve što čini Srbe Srbima i Srbiju Srbijom. Naravno, kada se kaže Srbija, onda se tu podrazumevaju i građani drugačijeg porekla, ali ako nismo svi Srbi, svi smo građani Srbije – napominje Damnjanović.

Ovo umetničko delo nije uvek izgledalo ovako. Prema poznatoj priči, komunisti su posle Drugog svetskog rata isekli skulpturu, odsekli devojci ruku i umesto krune zavarili drugu ruku koja drži baklju. Zbog toga ova bista podseća na Kip slobode u Njujorku.

Izvor: RTS

Corax: I ja sam za Dražin spomenik u Beogradu, ali sa bajonetom u zubima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link