Magazin Novi Sad

Ne zna se ko renovira „Lekinu“ vilu na Fruškoj gori, košute i jeleni se muče oko gradilišta

kosuta
Foto: Petar Živanović

Na vili “Ravne” na Fruškoj gori se već mesecima radi a da ne postoji građevinska tabla. Pored toga, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije je odbila da javno objavi ko kako i zašto renovira ovu vilu.

Kako su informacije o radovima na vili označene kao “strogo poverljive”, izvesno je da će vila usred NP Fruška gora služiti službenicima Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova ili drugih službi bezbednosti.

vila ravne
Foto: Petar Živanović

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije odgovorila je na Zahtev za pristup informacijiama od javnog značaja, koji je podnela redakcija 021.rs, a odnose se na to ko su izvođači radova na Lekinoj vili, koja je cena radova kao i koja je buduća namena ovog objekta.

Prema njihovom kratkom odgovoru sve informacije koje su tražene su tajna.

Redakcija Radio 021.rs tražila je od Republičke direkcije da dostavi projektnu dokumentaciju po kojoj se izvodi rekonstrukcija objekta, kao i odgovore na pitanja o ukupnoj vrednosti radova koji se izvode i koji su planirani, ko je izvođač radova i koja je buduća namena objekta.

„Imajući u vidu da se radi o nepokretnosti u svojini Republike Srbije za posebne namene, a u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka i podzakonskim aktima za sprovođenje ovog zakona, kao i odlukama nadležnih organa, odnosno ovlašćenog lica na osnovu zakona, svi podaci koji se tiču objekta koje ste zatražili navedenim zahtevom, uključujući projektnu dokumentaciju po kojoj se izvodi rekonstrukcija, predstavljaju tajne podatke“, navodi se u odgovoru na zahtev redakcije Radio 021.

Direkcija nije otkrila o kojem stepenu poverljivosti je reč, ali se na dopisu koji je stigao u 021.rs navodi da je „strogo poverljiv“ što bi, prema ovom Zakonu, značilo da bi njegovo otkrivanje nanelo „tešku štetu po interese Republike Srbije“.

Vila Ravne, poznatija kao „Titova“ ili „Lekina vila“ je 2016. data na korišćenje Autonomnoj pokrajini Vojvodine a kada je prešla u vlasništvo RS, nije poznato.

Prema planu za područje Nacionalnog parka FG, vila je trebalo da ima značajno mesto u funkciji lovnog turizma.

Trenutno je pored vile uzgajalište evropskog jelena.

fruska gora srna
Foto: Petar Živanović

Vila je sagrađena između 19. i 20. veka, za iločku plemićku porodicu Odeskalski. Promenila je više vlasnika a između ostalih, pripadala je i ugarskom plemiću Rudolfu Koteku.

U bombardovanju za vreme Drugog svetskog rata je oštećena, a obnovljena je 1950. godine i pretvorena u državnu rezidenciju.

Vila Ravne prozvana i „Lekina vila“ jer je u njoj često boravio Aleksandar Ranković Leka, prvi čovek jugoslovenske policije, koji je u vilu dolazio da odmara i ide u lov.

Neki je znaju i kao “Titovu vilu”, mada je Tito u njoj u njoj proveo oko sat vremena 1976. godine.

Za vreme bombardovanja 1999. u blizini vile je pala bomba koja je oštetila krov i prozore. Vlada Vojvodine je organizovala da se prikupe sve umetnine i dragocenosti i premeste u depo Skupštine Vojvodine.

To nije zaustavilo krađe i odnošenje skoro svega što se moglo odneti, pa je vila ostala i bez parketa, lustera, čak i utičnica za struju.

Direktor NP Fruška gora pobegao sa radnog mesta tokom protesta zbog korupcije i prebijanja aktiviste koji je fotografisao ilegalnu seču šume

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

37 Shares
Share via
Copy link