Srbija Vesti

Ova legalna ‘oružja’ žene u Srbiji smeju da nose da se odbrane od manijaka

Suzavac
Foto: Printskrin/Pobjeda

Ako bi vas napao manijak a vi se odbranili suzavcem završili biste na sudu i to ne kao žrtva nego napasnik. Zato je, posebno ovih dana znati, šta smete da upotrebite u samoodbrani posebno ako vas podilazi jeza dok čitate da je serijski silovatelj na slobodi.

Biber sprej i elektrošoker su dozvoljeni

– Od 2016. godine i izmene Zakona o oružju i municiji dozvoljeno je nošenje biber spreja i eletrošokera isključivo u svrhu samoodbrane. Do tada su bili na D listi i bili zabranjeni, međutim, mnoge žene ne znaju da je to dozvoljeno. Moj savet je da bi što više žena i devojaka trebalo da ih nosi. To nas neće zaštiti od svih napadača, ali od nekih hoće. Kada je reč o granici samoodbrane, definicija je da se ne sme odgovoriti većom silom od one kojom ste napadnuti i da je to istovremeno odbijanje protivpravnog napada. Međutim, znamo da je veoma tanka linija u praksi i da te granice moraju da se promene i pomere – objasnika je nedavno advokatica, Zora Dobričanin.

Ona je kazala da je fizička nadmoć muškarca nad ženom neupitna i da žene moraju imati način da se odbrane.

Suzavavc je zabranjen

– Moram da naglasim, međutim, da biber sprej nije suzavac. Suzavac je zabranjen. Bezbednost dece, omladine i žena najviše je ugrožena u internet prostoru. Preplavljen je taj prostor hejterima, navijačima i sličnima. Nadalje, mislim da bi moralo da se promeni i to da se nasilnici koji prebiju ženu više ne gone po privatnoj tužbi, već po službenoj dužnosti i da tužilac bude javni tužilac. Promeniti dosadašnjeg ovlašćenog tužioca za ovakve slučajeve, jer najveći broj tih nasilnika ne završi nikada u zatvoru – naglasila je Zora Dobričanin.

Kako je istakla i na roditeljima je da brinu o bezbednosti svoje dece, naročito ženske.

– Budite budni kada se vraćaju kući. Morate znati gde idu i sa kim. Sačekajte ih ispred kluba ili splava i vi ih odvezite kući, prenosi Telegraf.

Izvor: zena.blic.rs

‘Ostavite me u zatvoru, napolju ću sigurno napraviti neko sra*e’: Serijski silovatelj molio stražare

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

124 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap