Magazin Srbija

Naoružani lažni policajci presreli Albance na autoputu kod Niša. Oteli im 10 hiljada evra

Jutros se na deonici autoputa Niš-Vranje dogodila još jedna pljačka od strane lažnih policajaca.

Grupa razbojnika koristila je automobil Audi, sa uključenim blinkerima. Oni  su presreli auto nemačkih registracija i uz pretnju automatskom puškom, a sve u policijskoj uniformi, oteli su od putnika oko 10 hiljada evra.

U automobilu nemačkih registracija bila su dva Albanca – jedan iz Albanije, a drugi iz Makedonije, piše Kurir.

Podsećamo, ovo je samo jedan u nizu razbojništava takozvanih lažnih policajaca. U ovoj godinu bilo je oko 30 pokušaja zloupotrebe policijskih znački koje je evidentirao MUP.

Poslednjih meseci samo u Beogradu dogodila su se dva takva slučaja, koja su dospela do javnosti.

Pedesetogodipnjeg muškarca sa Čukarice, uz pretnju pištoljem, opljačkale su dve žene koje su se lažno predstavile kao policija. POkrale su mu oko 50 hiljada dinara. Nešto ranije, dvojica muškaraca su na isti način opljačakli Sašu P. sa Zvezdare. Oni su vezali njega i njegovu sestru i pod pretnjom pištoljem odneli više od 100.000 dinara.

Kako prepoznati lažnog od pravog policajca i kako se zaštiti od ovakvih razbojnika?

– Preporuka je da se u takvim situacijama kada neko zvoni na vrata, a čovek je sa druge strane i traži da se otvore vrata, građani mogu da zatraže da lice pokaže legitimaciju i prema zakonu o policiji, i službenik mora da je pokaže – savetovao je dr Goran Madnić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Pomoćnik direktorka policije Slobodan Malešić kaže da postoji i procedura koju policijski službenik mora da poštuje kada prilazi građaninu.

– Shodno zakonom o policiji svaki službenik ima obavezu da prilikom primene ovlašćenja se legitimišu građanima. Imamo dve mogućnosti, kada postupa službenik u civilu tada moraju da pokaže legitimaciju i da se predstavi, osim u slučaju kada je zbog hitnosti zadatka službenik nije u mogućnosti da pokaže legitimaciju, onda mora jasno i glasno da izgovori “policija” – rekao je Slobodan Malešić, pomoćnik direktora policije.

Ipak, ni poštovanje ovakve procedure ne mora nužno da znači da “imate posla” sa pravim policajcem. Nažalost, policijske legitimacije se danas mogu vrlo lako nabaviti i kupiti po pristupačnoj ceni.

Više od 10.000 ljudi u Srbiji ima lažne policijske značke, među njima i Škaljari i Kavčani

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
41 Shares
Share via
Copy link