Čudesno i lekovito svojstvo lavande ljudima je poznato još od davnina. Iako je prva asocijacija na ovu biljku borba protiv moljaca, ona se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba, kao što su bolesti nerava ili lošeg varenja. Lavanda je zbog njenog umirujućeg svojstva jedna od vodećih biljaka koja se koristi u kozmetici. Rafovi u prodavnicama prepuni su krema i sapuna čiji su glavni sastojci ovi ljubičasti cvetovi.
Lek za nesanicu
Za oslobađanja od stresa nakpajte nekoliko kapi esecijalnog ulja u toplu kupku. Ili ukoliko patite od nesanice – sprej za jastuk je ono što vam treba. Sprej se vrlo lako pravi, čak možete probati i sami kod kuće. Sve što vam treba jeste mala bočica sa vodom u koju ćete ukapati 10 do 20 kapi eteričnog ulja sa mirisom lavande i u to dodati kašičicu apotekarskog alkohola. Promućkajte bočicu i njime poprskajte jastuk.
Ishrana
Mnogima nije poznato da se lavanda vrlo često koristi i u ishrani. Kolač, hleb, čaj i sirup samo su neki od proizvoda koji se prave od ove biljke. Za lakše varenje i opuštanje organizma pojedite kolač pripremljen od lavande. Recept se ne razlikuje mnogo od recepta čokoladnog kolača. Umesto kakaa koristite drobljene cvetove lavande.
Čaj
Ukoliko ste ljubitelj toplih napitaka čaj od lavande je pravo rešenja za vas. Za pripremu čaja sve što treba da uradite jeste da osušene cvetove lavande prelijete vrućom vodom. I u tome je cela umetnost.
Sok
Ukoliko pak više volite da se osvežite domaćim sokovima, sirup od lavande će vas očarati svojim ukusom, ali za pripremu ovog napitka trebaće vam malo više vremena.
Cvećar Ištvan Turi, se oprobao u pravljenju ovog sirupa. Kako kaže, za ovaj recept čuo je od jednog kolege.
– Princip pravljenja sirupa je isti kao i kod sirupa od zove. Sve što treba da uradite jeste da cvetove lavande položite u sud i na to sipate dve do tri litre vode. Dodajte pola limuna, može i limuntus, ali ja više preferiram limun, jer je tako sirup mnogo ukusniji. Potom ostavite cvetove da se dobro natope, uz obavezno mešanje smese. Sledećeg dana procedite sok i dodajte šećer, oko dva kilograma. Na umerenoj temperaturi kuvajte smesu. Dok se kuva, dodajte drugu polovinu limuna. Ne zaboravite da ponekad promešate. Ostavite da se kuva pola sata, potom sipajte u čiste flaše i imate gotov sirup – otkrio je Turi.
Anita Čolak
Pročitajte više tekstova o prirodnim preparatima
Dodaj komentar