Putovanja Recepti

Kuvao sam za Tita i Putina, ali je moj unuk zahtevniji od njih!

On je kuvao za najuglednije svetske političare, glumce, sportiste, pevače, za kraljeve i predsednike. Uz njegove specijalitete sklopljeni su mnogi ugovori, dogovori, potpisani sporazumi, a da je gastronomija nova diplomatija, potvrđuje njegova priča.

Sava Vukojev bio je legendarni kuvar Josipa Broza Tita, a snjim smo razgovarali na gastronomskom festivalu Food Talk. Prvi susret sa legendarnim jugoslovenskim vođom imao je još kao đak, na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde je kao najbolji učenik učestvovao u spremanju večere koju je Tito organizovao. Kasnije, u Beogradu dobio je ponudu da bude „stalni zaposleni u Kabinetu predsednika u domenu kulinarstva i gastronomskih specijaliteta“.

Razgovor-sa-Savom-Vukojev

Više od 10 godina Sava Vukojev kuvao je za Tita i Jovanku, ali i ugledne goste i zvaničnike. Bili su tu čuveni glumački par Elizabet Tejlor i Ričard Barton, Margaret Tačer, Sofija Loren, kralj Maroka Hasan II, Gadafi i mnogi drugi. Vukojev je nedavno objavio i knjigu „Tito, fascinacije hedonizmom“. Za Tita kaže da je voleo da uživa u svemu, pa tako i u hrani.

– Tito je bio hedonista, otuda i naziv moje knjige. Voleo je žene, dobru hranu, piće, kravate, rukavice. Što se tiče hrane, voleo je sve što je zabranjeno: Vojvođanska kuhinja, masno, svinjsko mesto, testo. Jovanka je bila mnogo zahtevnija od njega, i ona je uglavnom tražila plodove mora, školjke, puževe, rakove. Tito je umeo da kaže da mu spremam hranu kao njegova majka Marija – priseća se Sava.

Vecera-za-Tita

Prvobitni naziv knjige bio je „Kako sam mogao da otrujem Tita“. Ovo je izazvalo polemiku, pa je Vukojev naziv i promenio. Ipak, kaže da ga nikada niko nije kontrolisao, i da je mogao da ubaci u hranu šta je hteo. On je između ostalog bio zadužen da vodi računa o tome da Tito ne pojede nešto što ne bi smeo, jer je bio dijabetečar. Zbog toga je često dolazio u sukob sa Titovim lekarima, a jednom prilikom neko od njih je zaboravio da ponese zamenu za šećer, pa je čika Sava umalo završio na robiji.

Nakon smrti maršala, Vukojev odlazi u Moskvu i ostaje tamo narednih 20 godina. Tamo je u ogromnom moskovskom Rosija hotelu dočekivao ruske novobogataše u Dijamantskoj dvorani, kuvao za gradonačelnika Jurija Luškova, patrijarha Alekseja, Putina i njegovu sada već bivšu suprugu Judmilu. Ona je bila oduševljena Savinim umećem, pa ga je pozvala da bude gost kod njih u Kremlju:

– Judmilu sam veoma dobro upoznao. Bila je gost na jednom brodu gde sam ja bio direktor, i često smo razgovarali. Kasnije me je zvala da obučim njihove konobare i kuvare, tako da sam bio par dana kod njih – priča Sava.

Sava-Vukojev-i-unuk

Bele rukavice su zaštitni znak ovog vrsnog gastronoma. U svojoj kolekciji ima više od 60 vrsta kuvara, a jedan od najzanimljivijih je Futuristički kuvar, u kojem Sava predviđa šta će se jesti za 50 godina. On trenutno živi na vikednici u okolini Novog Sada, piše još dve knjige – „Kako sam hranio poznate ličnosti“ i „Moj život u Moskvi“. Od gradonačelnika Moskve dobio je diplomu za doprinos razvoja gastronomije u ovom gradu, a kao akademik, Vukojev je predavao na nekoliko univerziteta u bivšoj Jugoslaviji i u Rusiji. Iako je kuvao za mnoge poznate ličnosti i državnike, kaže da je najzahtevniji od svih, unuk Stefan, koji dedu prati na svim seminarima i promocijama knjiga.

Slađana Zličić / Foto: Milenko Stanković

 

 

 

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

44 Shares
Share via
Copy link