Film Magazin

Kusturica odustao od snimanja filma o Jasenovcu

Reditelj Emir Kusturica neće snimati film o Jasenovcu, kako je ranije najavljeno.

On je na konferenciji za medije danas u Ministarstvu kulture, povodom najave predstojećeg “Kustendorfa”, rekao da je već snimljen film o zloglasnom logoru i da je on od toga odustao, javljaTanjug.

“U međuvremenu je snimljen film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno serotonina za mogućnost delovanja u tom smeru. To je kao i u fudbalu. Jedan ogroman prostor je pokriven da bi se sad u njega uskakalo. Mala je Srbija da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih ‘Opasnih veza’ kao što je bilo s kraja osamdesetih kada su dva reditelja napravila filomove o jednom istom romanu”, kazao je Kusturica.

On je primetio da je film o Jasenovcu “mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova”.

“Ne govorim to da bih izvrgnuo ruglu, nego jednostavno te teme se dogovaraju i realizuju na isti način”, istakao je reditelj. On smatra da je produbljivanje duhovne teskobe koju je proizveo Jasenovac zapravo temeljno ljudsko pitanje ne samo srpskog društva.

“Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenijih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje, već pitanje morala koji se tiče ne samo Srba, nego i Nemaca. E, sad što smo mi podeljeni jednom propagadnom, gvozdenom zavesom koja je zamenila onu iz Sovjetskog saveza… – tako je i koncepcija u kojoj se dele filmovi visžše pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne kako koja tema odgovara autoru”, kazao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, da je napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju.

“Ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je kod druga Tita bilo ‘ne’. Mi živimo u novo vreme druga Tita i Miloša Obrenovića, gde se uglavnom svemu što može da bude najbolje i dobro kaže ne. Upravo utoliko je možda dobro da se ja ovim filmom ne bavim”, zaključio je Kusturica.

Depeša Moskvi otkriva da je Tito odlično znao kakvi se zločini dešavaju u Jasenovcu?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

302 Shares
302 Shares
Share via
Copy link