Magazin

Srbi masovno kupuju stanove u ovom malom mestu na moru, zanimljiv uslov za oženjene

Clipboard09
Printscreen

Albanska obala je atraktivno tržište za kupce iz Srbije.

Najviše stanova prodato kupcima iz Niša i Beograda, sledi nekoliko porodica iz Novog Sada. Najviše se traže stanovi od 62 do 75 kvadrata, a cena po kvadratu je od 900 evra pa naviše.

Posle provedenog odmora na jadranskoj ili jonskoj obali Albanije, bivši Jugosloveni odlučuju se za kupovinu stanova u poznatim letovalištima te zemlje.

U Šen Đinu, maloj albanskoj luci na jadranskom moru nadomak grada Ljež, koja je nekada imala značajnu ulogu u srpskoj istoriji, sve je više kupaca nekretnina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Šen Đin – poseban uslov za oženjene

Prema rečima Esina Lekića, menadžera kompanije „Raozafa Grup“ koja se bavi izgradnjom turističkih naselja u Šen Đinu, to mesto ima odličnu poziciju. Blizu je Tirani, ali i Skadru, aerodromu i ima dobru putnu infrastrukturu.

Iz Beograda se automobilom stiže za manje od osam sati.

– Trenutno u Šen Đinu pravimo još jednu zgradu, imamo ih osam i hotel. Sve skupa, više od 16.000 kvadrata stambenog prostora. Imamo dosta kupaca iz bivše Jugoslavije. Trenutno, najviše stanova prodajemo kupcima iz Srbije, iz Niša i Beograda. Stanove je ovde kupilo i nekoliko porodica iz Novog Sada. Najviše se traže stanovi od 62 do 75 kvadrata. Cena kvadrata je od 900 evra, pa naviše – kaže Lekić.

Za kupovinu stana u ovom simpatičnom letovalištu odlučio se i Adnal Murataović iz BiH. Za Kosovo onlajn kaže da su ga privukle povoljne cene kvadrata, koje su prošle godine bile znatno niže.

Obilazio je obalu i odlučio se za Šen Đin, zbog blizine Lježa, aerodroma, ali i dobre povezanosti tog mesta s ostalim gradovima u Albaniji.

– Kada je reč o papirologiji, vrlo je jednostavno, sve je apsolutno bilo onako kako smo se dogovorili. Kod notara se potpisuje kupoprodajni ugovor, zatim se vrši plaćanje, kada se imovina plati dobije se sertifikat na ime kupca. I to je to, s tim što je zanimljivo, ukoliko ste u braku, taj stan koji se kupuje mora da se vodi na oba supružnika. Tako da svi oni koji misle da kupe stan, a da supruga to ne zna, neka znaju da je to nemoguće – kroz osmeh priča Muratović.

Kako do stana ako si oženjen

Vlasnik privatne kuće koja ima svoj parking i nekoliko apartmana u Šen Đinu, Alban Sokaj, u izjavi za Kosovo onlajn imao je samo reči hvale za srpske turiste koji, kako je rekao, kod njega u smeštaj dolaze od 2020. godine.

– Sezona je bila mnogo dobra. Mi smo vrlo zadovoljni. Gosti su nam bili turisti sa svih strana. Imali smo Italijane, Srbe, Čehoslovake, Makedonce, ljude sa Kosova. Mi smo zadovoljni svima, ali ja imam puno poštovanja za Srbe. Oni su mnogo dobri ljudi, vrlo se lepo ponašaju, nisam imao nikakvih problema i uvek su dobrodošli ovde – rekao je Sokaj.

Albanija je postala sve interesantnija turistička desetinacija ne samo za region, već i za prekookeanske turiste.

Broj turista iz bivših republika SFRJ koji za odmor biraju Albaniju iz godine u godinu sve je veći.

Podaci koje je nedavno objavio albanski Zavod za statistiku pokazuju da je za prvih sedam meseci ove godine tu zemlju posetilo više od pet miliona građana iz 152 zemlje sveta.

Pored turista koji dolaze sa Kosova, najbrojniji su bili Italijani.

Broj srpskih turista koji borave na albanskom primorju i kupuju apartmane nije utvrđen, jer oni u Albaniji mahom letuju i posećuju je u sopstvenoj režiji.

Albanski turizam kroz oči srpskog turiste: „Zašto volim Albaniju“

Izvor: Kurir.rs

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link