Srbija

Sve se nema a 80 % stanova kupljeno u kešu, stručnjaci upozoravaju na pranje novca

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

2. Čak 80 odsto nekretnina iskeširano poslednjih godina, stručnjaci upozoravaju na nelegalne poslove
3. 80% nekretnina plaćeno u kešu, stručnjaci upozoravaju na pranje novca

Pozivajući se na različite statističke podatke, nedeljnik Vreme ukazuje na to da je ogroman procenat stambenih jedinica poslednjih godina plaćan gotovinom, što bi moglo da ukazuje na to da je, upozoravaju stručnjaci, reč o pranju novca, prenosi Nova.rs.

Prema jednim izvorima čak 88 odsto nekretnina plaćan je kešom, a ostatak kreditnim zaduženjima, dok drugi izvori ukazuju na to da je odnos 80:20 odsto u korist kupovine za gotovinu.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor ekonomije Božo Drašković istakao je da se „poreklo novca kojim fizička lica kupuju nekretnine ne utvrđuje“.

On je rekao da deo gotovine koja se ulaže u nekretnine ima legalno poreklo od isplaćene doboti, prodaje drugih nekretnina ili prodaje nekretnina na pravcima gradnje infrastrukturnih objekata ili zaradom od rada u inostranstvu.

Drašković, međutim, ukazuje na mogućnost da je drugi deo „kumuliran iz nelegalnih poslova, kriminala ili izbegavanja plaćanja poreza“.

Pomenuti list piše da je, osim u korupciji i pljački državnih resursa, veliki problem i u tome što se Srbija „dobrim delom upravo izdržava od građevinsko-investitorske industrije, ako se ne računa enormno i kontinuirano zaduživanje u inostranstvu“.

Izvor: Nova.rs

Prljavi srpski novac više se ne pere kroz nekretnine, kriminalci ulažu u kriptovalute

Share via
Copy link