Magazin Srbija

Poslednju prestonicu srpskih despota pojela je vojvođanska ravnica, vekovi i nemar

kupinik
Foto: Printscreen

Da li ste ikad čuli za Kupinik? Malu ostrvsku, poslednju srednjevekovnu srpsku prestonicu. Sada je zaboravljena, zarasla u korov, van svih udžbenika, putokaza, u malo spisa i zapisa. A nekad je bila dika, ponos i odbrana našeg naroda, no to se zaboravilo, tu slavu su odnele gonine, kao i izgled i svrhu i divljenje i poštovanje…

Kupinik, poslednja i zaboravljena prestonica srpskih despota, nalazi se u jugoistočnom delu Obedske bare, nedaleko od sela Kupinova, u donjem Sremu. Ovaj nekada grad od ogromne važnosti, tvrđava i utvrđenje nalazilo se na ostrvu okruženom močvarom i zbog toga je imao izuzetan strateško odbrambeni položaj. Posle pada Smedereva, ovde je 70 godina bio stub evropske odbrane od Osmanlija.

Podignuto na manjem ostrvu u mrtvaji Save, na obodu današnjeg rezervata Obedska bara, nekada skoro ceo vek centar evropske odbrane, a sad šipražje i ništa više.

U istorijskim izvorima prvi put se pominje krajem XIV veka u poveljama kralja Žigmunda Luksemburškog iz 1387. i 1388. godine. Nakon toga se učestalo pojavljuje u izvorima pod imenima: Kolpen, Kelpen, Kewlpen, Kewlpewn. Prvi nama poznati srpski velikaš koji poseduje Kupnik je Stefan Lazarević. Ne može se sa sigurnošću reći kad ga je dobio i kako ali se zna da ga poseduje njegov vazal Radič Postupović.

Nakon Stefana dobija ga Đurađ Branković, verovatno 1427. godine. Prema nekim izvorima on je preminuo od posledica rane zadobijene u Kupiniku prilikom borbe sa članovima porodice Hunjadi. Kupinik se posle njegove smrti najverovatnije vraća u posed ugarskog kralja.

Kralj Matija Korvin Kupinik dodeljuje Vuku Grujeviću po njegovom dolasku u Ugarsku 1464. godine. Kao vlasnici se kasnije pominju sremski Brankovići, Đorđe i Jovan. Ovo utvrđenje je verovatno bilo i njihov centar sudeći po broju pisama poslatih iz njega.

Poslednji gospodari ovog utvrđenja bili su udovica Jovana Brankovića, Jelena ( iz ugledne srpske porodice Jakšića) i njen sin iz drugog braka Stefan Berisavić.

Kupnik je razorio sultan Sulejman I Veličanstveni prilikom osvajanja Beograda 1521. godine, ali on konačno pada tek posle pet godina kada Osmani zauzimaju Srem.

Kako je bio duboko u samom carstvu on gubi svoj pogranični značaj, a i zub vremena počinje polako da nagriza ono malo što je od razorenog grada ostalo.

Preostaje samo selo Kupinovo.

Kupinik i takav predstavlja jedan od bolje očuvanih srednjevekovnih fortifikacionih kompleksa u Vojvodini i spada u takozvane „vodene gradove“. Nepravilne je četvorougaone osnove 57x 57, sa isturenim šestougaonom, osmougaonom i okruglom kulom na uglovima. Kule su bile povezane masivnim bedemima oko kojih je postojao rov dubine oko 3 a širine i do 17 metara na ulaznoj strani. Ulaz je bio kroz petu kulu na sredini severoistočnog bedemskog zida. Zidovi su građeni od lomljenog kamena spolja obloženog opekom.

kupinik nekada
Foto: Printscreen

Pretpostavlja se da je tvrđava prošla kroz dve faze u izgradnji – od utvrđenja ugarskog kralja prilagođena ratu hladnim oružjem, do utvrđenja srpske vlastele i despota XV i početka XVI veka sa topovskim kulama i dobro obezbeđena kapijom sa pokretnim mostom prilagođenim ratovanju artiljerijom i opasnosti od Turaka.

U blizini se nalazi i crkva svetog Luke koja se smatra najstarijom srpskom pravoslavnom građavinom u krajevima severno od Dunava i Save.

Kupinik do sada nije bio predmet temeljnih arheoloških i istorijskih istraživanja.

Ako se slutnje arheologa ispostave tačnim, menja se kompletna srpska istorija (Video)

Adrijana Antunović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • A gde je 1402 i Bitka kod Angore. Što ne spomenuste Zmaja Ognjenog Vuka ,Đurađa Brankovica,vojvodu Celjskog i zenu Katarinu cerku Brankovica.Momci šira je to prica, ka o I seoba Srba pod Đurađom.

976 Shares
976 Shares
Share via
Copy link