Ljubimci Magazin

5 naječešćih grešaka koje pravite kada kupate psa

kupanje-psa

Kupanje psa u retkim slučajevima je dobra ideja da mirno provedete popodne ili veče.

Ovaj zadatak zahteva vreme, strpljenje i sređivanje doma nakon što ljubimca operete i osušite. Međutim, to je važan ritual koji njegovu kožu i dlaku održava zdravim i čini da se nakratko eliminiše miris dlake i ulja iz kože, piše Telegraf.

Ipak, kupanje psa nije nimalo jednostavno. Štaviše, pas nije u stanju da vam kaže kad mu nešto prilikom kupanja ne odgovara, a evidentno mu je povremeno neprijatno.

Da bismo vam pomogli da kupanje psa postane prijatno iskustvo za ljubimca i vas, konsultovali smo profesionalce.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica0:32
On je „obrnuo igricu“: Pas toliko voli da jede, da se trese kada vidi hranu
Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica3:00
Maleno mače ostalo zaglavljeno u zidu grade: Tiho mjaukanje joj spaslo život
Evo šta oni kažu o tome koje su najčešće greške vlasnika dok kupaju psa.

1. Prečesto kupanje psa

Najveća greška koju vlasnici prave kad kupaju psa je što to previše često čine.

Ako pas nije prečesto prljav i uvaljan u blato, nije mu potrebno više od jednog kupanja mesečno. Baš kao i ljudi, neki psi imaju osetljivu kožu, a previše kupanja može da izazove upale. Često pranje će ukloniti prirodna ulja sa kože, izazivajući iritaciju i svrab. Ako pas voli da skače u bare i blato, izbegnite šampon i koristite vodu da biste oprali prljavštinu.

2. Pogrešna temperatura vode

Uobičajena greška vlasnika koji kupa psa je neadekvatna temperatura vode. Najbolji način da to uradite je da testirate vodu pre nego što stavite psa u nju. Gurnite ruku u vodu i ako ne možete da je držite duže od nekoliko sekundi, onda je previše hladna za psa. Povedite računa da voda ne bude pretopla, jer može izazvati opekotine nakoži psa, posebno ako ima kratku dlaku ili je nema uopšte. Uvek pripremite prijatno toplu vodu za kupanje ljubimca.

3. Neadekvatan šampon

Nemojte žaliti novac prilikom nabavke šampona ili kupke za psa. Jedna od najčešćih grešaka vlasnika je što kupaju psa svojim šamponom. Pošto se pH kože psa razlikuje od onog kod ljudi, a ljudski šampon može da iritira kožu naših ljubimaca, potrebno je koristiti posebno formulisane šampone za pse koji su nežniji za njihove oči i uši.

4. Kupanje psa na klizavoj površini

Klizava površina u kadi može da bude opasna za psa, baš kao i za vlasnika. Kada je uobičajeno mesto za kupanje psa, ali nisu sve kade bezbedne u pogledu klizavosti. Pas neće stajati mirno dok ga kupate, a ako prokliza može se povrediti ili će mu u oči i uši upasti višak vode. Sprečite ove situacije tako što ćete na dno kade postaviti peškir ili prostirku koja se ne kliza.

5. Previše vode u ušima psa

Iako voda gotovo uvek uđe u uši psa, pokušajte da to sprečite. Bakterije vole toplotu, mrak i vlagu, a to je upravo unutrašnjost ušnog kanala. Previše vode u ušnom kanalu pogoduje razvoju ušnih infekcija. Izbegnite ovo tako što ćete pratiti kako se voda sliva i nemojte uranjati glavu psa pod vodu. Posle kupanja dobro osušite uši i glavu psa.

Napravljena lista 10 najglupljih pasa, proverite da li je vaš ljubimac jedan od njih (FOTO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link