Putovanja Srbija

Poražavajući prizor sa jednog od najlepših lokaliteta u Srbiji, a krivica je naša (FOTO)

krupajsko-vrelo
Foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

Zabrinjavajuće je kako ovih dana izgleda Krupajsko vrelo.

Eko straža je na društvenima mrežama objavila fotografiju Krupajskog vrela, čuvene atrakcije u Srbiji.

Međutim, taj prizor nije onako lep kako smo navikli. Vrelo je u nekim delovima suvo, a iz Eko straže upozoravaju na moguće razloge za to.

Kako navode uz priloženu fotografiju, oslabila su vrela, i Mlavsko i Krupajsko, što je najpre posledica nenormalne seče šuma po celom Homolju. Kada padne kiša nema šta da zadrži vodu i ona se slije u korito i ode, ne zadržava se u zemlji, samim tim se ne prehranjuju i obnavljaju ti izdani koji napajaju vrela. Dodaju i da je moguće da su istražne radnje i bušotine jedne kompanije takođe jedan od uzroka.

Homoljski kraj je inače poznat kao velika ekološka oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha.

Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela, prenosi Nova.rs.

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Do njega se može doći asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

Ipak, po svemu sudeći vrelo sada nije u svojoj punoj lepoti.

Izvor: Nova.rs

Krupajsko vrelo izgleda kao raj na zemlji i krije legendu koja ledi krv u žilama

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link