Novi Sad Vesti

Krečenje fasada u NS pred obeležavanje „Oluje“, da grafit iz ’91. ne vide Vučić i Dodik

grafit iz 91. prekrečen
Foto: 021.rs

Večeras će se u Novom Sadu na trgu u centru grada s  početkom od 20 časova održati manifestacija kojom se obeleževa akcija Oluja.

U centru grada je tokom prepodneva užurbano prekrečen niz zidova s grafitima.

Radnici su koristili tamno sivu farbu koju su naneli na niz fasada koje su inače pod zaštitom, tako da je njihov rad veoma uočljiv. Ovo prekrečavanje u centru su uradili radnici koji nisu imali oznake ni jedne firme, tako da je nepoznato ko ih je angažovao.

Kako su se reporteri 021.rs uverili, ovo prekrečavanje grafita u delu Njegoševe ulice, Miloša Hadžića, prolazu iza SNP-a i Apolo centra je evidentno urađeno na brzinu jer su bojom zahvaćene i table sa imenima ulica, a okolo su ostavljene prazne kutije od boja.

Zbog čega je ovo ovako traljavo urađeno za sada je nepoznato jer su grafiti tu godinama, posebno oni na zgradi u Njegoševoj 5. Ovako naneta tamno siva boja je potpuno neprikladna, posebno na Njegoševoj 5, koja je kuća gde je bila kafana u kojoj je u XIX veku prvi put rečeno da je „Novi Sad srpska Atina“, a koja je prepuštena propadanju i sklona je urušavanju.

Ipak, među prekrečenim grafitima je bio jedan sa posebnom porukom koja je glasila „Novosadski korpuse, stidi se“.

Radi se o grafitu koji je ispisan sprejom iza SNP-a, na zadnjem delu zida zgrade u kojoj je ranije bila muzička škola i koja pripada Katoličkoj crkvi. Ovaj grafit je osvanuo na tom mestu zime 1991/92. nakon što je Novosadski korpus sa ostalim jedinicama JNA uz velika razaranja zauzeo Vukovar. Grafit je godinama bio na zidu i vremenom je izbledeo, a ponovo je ispisan 18. novembra prošle godine, na godišnjicu završetka Bitke za Vukovar.

Večerašnjem obeležavanju godišnjice „Oluje“ prisustvovaće najviši državni funkcioneri na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i Milorad Dodik.

Izvor: 021

Voditeljka RTS-a je dete Oluje, sa 17 godina je napisala dnevnik o tom iskustvu i otkrila koga je izgubila

Reklama
188 Shares
188 Shares
Share via
Copy link