Novi Sad

Kraj za proteste “Srbija protiv nasilja” u Novom Sadu, opozicija donela odluku

protest-novi-sad
Foto: Luftika

Novosadska opozicija odlučila je da stopira održavanje protesta “Srbija protiv nasilja” u vojvođanskoj prestonici, javlja 021.rs.

Protesti “Novi Sad protiv nasilja – sve mora da stane” bili su organizovani sedam puta, a na njima su građani davali podršku zahtevima koji su formulisani nakon dva masovna ubistva u Srbiji, u maju ove godine.

Odluka o tome da sve mora da stane, uključujući i proteste, doneta je u utorak na sastanku predstavnika opozicije i građanskih pokreta koji su bili tehnički organizatori dosadašnjih okupljanja.

Kako piše portal 021.rs, za prekid protestnih okupljanja glasali su Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka, Srbija centar – SRCE, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Omladinska studentska akcija – OSA i Nova – da se struka pita.

Sastanak opozicionara je bio kratak i uglavnom se sveo na glasanje o prekidu protesta. Pojedini opozicionari su naveli da bi ovo mogla da bude samo “letnja pauza za godišnje odmore”, te da se protesti nastave na jesen, ali do kraja nije zauzet zajednički stav o tome da se prekid protesta tako i predstavi.

Na mogućnost nastavka protesta na jesen ukazuje i sekretar Gradskog odbora Zajedno Mladen Cvijetić. On za 021.rs kaže da je odluka o obustavljanju protesta doneta većinom glasova predstavnika više od deset opozicionih stranaka i građanskih pokreta.

Prema njegovim rečima, zbog vremenskih prilika i zbog toga što je opala energija građana, razmatraće se plasiranje ideje “Srbija protiv nasilja” u drugim oblicima.

“Gledaćemo da se ‘Srbija protiv nasilja’ u Novom Sadu plasira u nekim drugačijim formatima kako bismo sačuvali vatru za vreme kada se protest bude vratio na noge i kada se ljudi budu vratili na ulici u respektabilnom broju. Očekujemo da to bude na jesen, u septembru ili oktobru”, navodi Cvijetić.

Opozicija se nije zvanično oglašavala nakon odluke da se protesti prekinu. Cvijetić navodi da će u petak protestno okupljanje zameniti konferencija za medije i protestna akcija – performans.

Do prekida šetnji i blokada u Novom Sadu dolazi nakon što se u protekle četiri nedelje značajno smanjio broj okupljenih građana. Prethodno, tokom dva majska i prvog junskog protesta na ulicama Novog Sada bilo je više hiljada građana.

Protestima “Srbija protiv nasilja” zahteva se smena ministra policije Branislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, smene članova Saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama koje “promovišu mržnju i nasilje” (Pink i Hepi), ali i gašenja tabloidnih medija koji “objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks”.

Poznati novosadski restoran mora da se seli sa Riblje pijace, razlog – podrška protestima?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link