Magazin

Priština zabranila uvoz proizvoda bez naznake „Republika Kosovo“; Dačić: Neprihvatljivo!

kosovo

U Prištini je danas objavljena odluka vlade o uvođenju dodatnih mera reciprociteta kada je u pitanju roba iz centralne Srbije.

Ovom merom se zabranjuje uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno „Republika Kosovo“, te uvodi obaveza da svako vozilo sa robom iz Srbije obezbedi posebnu dozvolu.

Kako se navodi u odluci, koja je objavljena na Fejsbuk stranici kosovskog ministarstva ekonomije, „u trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se korišćenje dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode, koji koriste imena zemalja ili sadrže druge elemente, koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvom“.

U dokumentu se navodi da se zabranjuje korišćenje dokumenata „koji sadrže elemente koji negiraju nezavisnost ili suverenitet Kosova ili tretiraju Kosovo kao neravnopravno“.

Navedeno je da Agencija za hranu i veterinu korisiti pečat „Republika Kosovo“ u veterinarskim sertifikatima.

U odluci je navedeno da je „uvoznicima iz Srbije potrebno dati dozvolu za svako vozilo koje ulazi na Kosovo“, a da se zahtev za dozvolu podnosi kancelariji Udruženja Kosova u Srbiji, pismom ili elektronskim putem.

Navedeno je i da komercijalna „društva, osnovana po pravilima koja važe u Srbiji, ne mogu biti priznata kao pravna lica na Kosovu“, a odluka se poziva na Zakon o trgovinskim društvima tzv Kosova.

U obrazloženju se podseća da je Vlada u Prištini 31. marta donela odluku o postepenom sprovođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Beogradom.

Vlada odluku obrazlaže navodnim barijerama koje primenjuje Srbija, a koje, kažu, štete izvoznicima i uvoznicima i proizvode trgovinski deficit na strani Kosova, zbog čega je odlučeno „da se prošire mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom“.

Dačić: Nema nastavka dijaloga dok Kosovo ne povuče odluku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neprihvatljiva odluka prištinske Vlade da bez posebne dozvole, na Kosovo ne može da uđe srpska roba ako na pratećim dokumentima nije naznačeno „Republika Kosovo“ i da briselski dijalog neće biti nastavljen dok se sve ovakve odluke ne povuku.

– To je negacija svih briselskih dogovora i mi sa pravom očekujemo da odluka bude povučena – rekao je Dačić gostujući na RTS-u i dodao da Srbija nikad nije prihvatila da na robi stoji „Republika Kosovo“ jer bi to bilo priznanje državnosti.

Dačić je dodao da dijaloga nema, da Srbija sprovodi ono što je do sada dogovoreno, ali da Priština, koja god da je tamo vlada, treba da se izjasni da li će poštovati bilo koji dosadašnji dogovor.

On je istakao da su se okolnosti promenile i da zapadni mentori više ne ispunjavaju sve želje Prištine.

Kada je reč o ostalim odnosima u regionu, šef srpske diplomatije je rekao da Srbija otvara sve granice, i da je odluka Crne Gore da građanima Srbije još ne dozvoli ulazak čisto politička.

On je objasnio da se čuo sa kolegama ministrima iz regiona, ali da se sa crnogorskim ministrom nije čuo posle najnovijih odluka, „jer nema zašto da ga zove“ i dodao da „nikoga nećemo moliti da nas pusti da uđemo u zemlju“.

– Zašto se sada menja istorija odnosa Crne Gore sa Srbijom to je njihova unutrašnja odluka – ocenio je Dačić i dodao da ne veruje da će crnogorci umesto u Beograd radije ići u Prištinu ili Tiranu.

Đurić traži sankcije za Kosovo

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da sinoćnja odluka vlade u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja „eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine“.

On je dodao da je to istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

– Zahtevam hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i medjunarodnim normama – saopštio je Đurić i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Кosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu.

Izvor: Tanjug

10 Shares
Share via
Copy link