Koronavirus Srbija

Prvog dana nove školske godine koronavirus ušao u školu, roditelji dobili prijavu

Slučaj učenika trećeg razreda beogradske osnovne škole „Braća Jerković“, za kojeg se već prvog dana škole otkrilo da je pozitivan na korona virus, izazvao je veliku buru u javnosti, a o detaljima slučaja za „Blic“ govori i direktorka te škole Violeta Marković.

Ona je objasnila šta se sve dešavalo te kako je došlo do toga da dete pozitivno na korona virus pohađa nastavu sa ostalim učenicima.

– Majka zaraženog učenika, u utorak, nakon završene nastave, oko 14 časova, obavestila nas je da je dete dobilo pozitivan rezultat testa na kovid 19. Testiranju su bili podvrgnuti svi članovi porodice, dan ranije, u ponedeljak, 31. avgusta, ali majka o tome ni školu ni učiteljicu nije obavestila, već je dete poslala u školu. U svojoj pisanoj izjavi, majka je navela, da je cela porodica testirana, jer radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi – kazala je direktorka Osnovne škole „Braća Jerković“ iz Železnika Violeta Marković za „Blic“.

Ona dalje navodi da je škola odmah po saznanju preduzela sve neophodne mere.

Đak bez simpoma, cela grupa ide u izolaciju

– Nakon što je škola, juče, po završetku nastave, obaveštena da jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus kovid 19, a bio je na nastavi, preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba. Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vreme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mere. Druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili – objašnjava direktorka.

Dodajemo da je propisana mera u ovakom slučaju da u izolaciju ide samo zaraženi učenik, ne i nastavnici i svi ostali đaci, ali da je ovde to urađeno upravo tako jer, kako je ranije za „Blic“ objasnila dr Darija Kisić Tepavčević, epidemoiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, „namerno su preduzete strožije mere za nauk svima ostalima“.

Markovićeva dalje ističe da su odmah obavestili i Gradski zavod za javno zdravlje i Školsku upravu Beograd, ali i Ministarstvo prosvete.

– Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, danas smo dobili uputstvo da se učenik mora javiti lekaru u kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne sme nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu lekara da je zdrav – kaže ona.

Škola odmah dezinfikovana

U školi je, prema njenim rečima, izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa merama epidemiološke službe, a škola sprovodi i realizuje sve propisane mere zaštite od kovida 19.

– Roditelji svih učenika, kao i svi zaposleni ponovo su obavešteni i upozoreni da ukoliko postoji sumnja da je virus kovid 19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu narednih 14 dana i preduzmu sve propisane mere – zaključila je direktorka.

Već 1. septembra korona virus je ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja. Slučaj se desio u Osnovnoj školi „Braća Jerković“ u beogradskom naselju Železnik.

Kako saznajemo, učenik ide u treći razred, a majka ga je poslala u školu 1. septembra iako je čekala rezultate testa na kovid 19.

Naime, dete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još uvek nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na kovid, poslali među ostalu decu u školu. Da je učenik zaražen koronom, majka je saznala popodne i o tome odmah obavestila učiteljicu. Međutim, dete je već provelo smenu zajedno s ostalima iz grupe.

I vuhanski đaci juče su krenuli u školu, ali po potpuno drugačijim pravilima (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

12 Shares
Share via
Copy link