Koronavirus Svet

Dvojicu vuhanskih lekara vratili su sa ivice smrti, a zbog korone im je koža pocrnela

crna koza

Boreći se sa koronavirusom brojni zdravstveni radnici i sami su postali žrtve virusa covid-19. Nakon što su se zarazili od pacijenata dvojica lekara iz Vuhana dospeli su u kritično stanje i praktično se našli na ivici smrti.

Posle teške borbe doktori su počeli da se oporavljaju, a koža im je drastično promenila boju, odnosno pocrnela je.

Doktori iz Vuhana, Li Fan i Hu Veifeng, obojica imaju 42 godine, zarazili su se koronavirusom dok su lečili pacijente u centralnoj bolnici u Vuhanu u januaru, piše Daily mail, a prenosi portal Nova.

“Njihova nenormalna boja kože uzrokovana je hormonskim neravnotežama, nakon što im je virus korona oštetio jetru”, rekao je njihov lekar kineskim državnim medijima.

Kolege lekara koji je prvi upozorio na koronu

Doktor Li i doktor Hu, bili su kolege pokojnog doktora Lija Venliangoma, koji je kažnjen jer je upozorio javnost na novi virus, a zatim je od istog i umro sedmog februara. Ovoj dvojici lekara dijagnostikovana je korona, 18. januara.

Prvo su odvedeni u pulmološku bolnicu u Vuhanu, a potom su prebačeni u filijalu “Zonfa Kinčeng” bolnice Tongi, prenosi kineska državna televizija CCTV.

Kardiolog dr Li, pobedio je COVID-19 nakon što je tokom 39 dana bio prikačen na mašinu za održavanje života – ECMO.

Inače, ECMO je drastičan postupak održavanja života, koji zamenjuje funkciju srca i pluća pumpanjem kiseonika u krv izvan tela.

U ponedeljak je, govoreći za CCTV iz svog bolničkog kreveta, dr Li rekao da se u velikoj meri oporavio. Rekao je da može normalno da se pomera u krevetu, ali još uvek se bori da samostalno hoda.

Traume od bolesti

Dr Li priznao je da ga je borba sa smrtonosnom bolešću u velikoj meri istraumirala.

“Kada sam prvi put izgubio svest, posebno nakon što sam saznao za svoje stanje, osetio sam strah. Imao sam često noćne more.”

Rekao je da sada pokušava da prevaziđe psihološke probleme i dodao je da su ga lekari često tešili i za njega organizovali savetovanje.

Snimci koje je objavila TV stanica u Pekingu prikazuju doktora Džan Kingina iz kineske i japanske bolnice prijateljstva kako šestog aprila u bolnici Tongi, razgovara sa doktorima Lijem i Huom na odeljenjima, na kojima trenutno leže.

Dr Džan je iz Pekinga, a lečio je ove kolege pre nego što su on i njegov tim napustili Vuhan i vratili se u glavni grad. Dr Li je rekao doktoru Džanu da se dobro oporavlja, dok mu je dr Džan odgovorio da je njegova odgovornost sada da ‘spasi svog druga’. U tom mementu doktor Hu nije mogao da se priključi razgovoru zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali rukujući se sa dr Džanom, izrazio je svoju zahvalnost.

Stanje doktora Hua je bilo mnogo ozbiljnije. Ovaj urolog bio je vezan za krevet 99 dana i njegovo celokupno zdravlje bilo je slabo, a Li je naglasio da brine o mentalnom zdravlju svog kolege.

Nuspojava leka – potamnjenje kože

koronavirus crna koza

“Nije mogao da prestane da razgovara sa lekarima koji dolaze da ga pregledaju”, rekao je dr Li.

Doktor Hu podvrgnut je ECMO terapiji od 7. februara do 22. marta i ponovo je stekao sposobnost govora 11. aprila.

I dalje leži na Odeljenju intenzivne nege u istoj bolnici kao i doktor Li.

Naime, Li je posumnjao da je koža dvojice lekara postala tamna zbog vrste lekova koju su primili na početku lečenja.

“Jedna od nuspojava leka je potamnjenje boje kože” objasnio je on. Ipak, nije naveo koji je to lek u pitanju.

Doktor Li očekuje da će se njihova boja kože vratiti u normalu, nakon što se funkcija njihove jetre poboljša.

Vuhan traži odgovore, a bes naroda kulja: Da li ste vi, uopšte, ljudi?

PARTNERI SAJTA


12 Shares
Share via
Copy link