BBC

Korona virus: U Srbiji u bolnicama skoro 6.000 ljudi, veliki broj mladih u Engleskoj spreman da se vakciniše

Nurse prepares a Pfizer vaccine

Getty Images

Dok se u Srbiji epidemiološka situacija pogoršava iz dana u da i sve više ljudi završava na bolničkom lečenju, američki predsednik Džo Bajden dobio je treću dozu vakcine protiv korona virusa, a istraživanje sprovedeno među učenicima u Engleskoj pokazalo je da polovina želi da bude imunizovana.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u prethodna 24 sata zaraženo još 6.736 ljudi, preminulo je 46, a hospitalizovano je 5.957 pacijenata.

Kompanija Fajzer saopštila je da je počela veliko testiranje oralnog antivirusnog leka za sprečavanje kovid infekcije među onima koji su bili izloženi virusu, objavila je agencija Rojters.

Lek je, saopštavaju, dizajniran da blokira aktivnost ključnog enzima, potrebnog za umnožavanje korona virusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira, starijeg leka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za HIV infekciju.

Američki predsednik Džo Bajden, kao i veliki deo Amerikanaca starijih od 65 godina, imunizovan je trećom dozom Fajzer vakcine.

„Znam da ne izgleda tako, ali ja imam više od 65 godina. Mnogo više… I zato danas dobijam buster dozu”, našalio se predsednik Amerike, a onda zavrnuo rukav košulje.

Polovina dece i mladih uzrasta od devet do 18 godina voljna je ili željna da dobije vakcinu, pokazuje veliko istraživanje u Engleskoj u kojem je učestvovalo više od 27.000 učenika.

U svetu je do sada zaraženo više od 232,3 miliona ljudi, a preminulo više od 4,75 miliona.

Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 46 ljudi, a zabeleženo je 6.736 novih slučajeva zaraze od 20.561 testiranog.

Broj preminulih u Srbiji poslednjih dana gotovo je identičan sa smrtnim slučajevima u prvim danima aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 917.802 slučaja zaraze, a preminulo je ukupno 8.097 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 5.957 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 225 ljudi.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Dom zdravlja u Kragujevcu objavio je rezultate istraživanja koje je sprovodio od jula od kada je dominantan Delta soj, a koje je pokazalo da se i vakcinisani razboljevaju, ali tri puta manje od nevakcinisanih, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Profesor Dejan Baskić sa kragujevačkog Medicinskog fakulteta zajedno sa Domom zdravlja od 1. jula ispitivo je delta soj koji je trenutno prisutan i u Srbiji, kod 75.000 vakcinisanih i 45.000 nevakcinisanih Kragujevčana.

Potvrđeno je da se i vakcinisani razboljevaju, ali nevakcinisani tri puta više.

Na bolničkom lečenju je bilo 75,2 odsto nevakcinisanih, a 24,8 odsto vakcinisanih.

Razlika je veća kada je reč o intenzivoj nezi i pacijentima na respiratoru – gde imamo 5 odsto vakcinisanih pacijenta u odnosu na 95 odsto nevakcinisanih.

Kako će funkcionisati kovid propusnice na Medicinskom fakultetu u Beogradu?

Dekan fakulteta Lazar Davidović rekao je za Televiziju N1 da je namera da se minimalizuje mogućnost zaraze kako bi studenti pratili nastavu.

Teoretska nastava će se odvijati onlajn kao i do sada, a praktična, kaže, podrazumeva da studenti i oni koji nastavu realizuju moraju da ispune određene kriterijume – da u momentu izvođenja nastave nemaju nijedan znak akutne respiratorne infekcije niti povišenu temperaturu, da nose maske i da budu kompletno revakcinisani.

Ili da, nastavio je, umesto toga da dokažu da su preležali Kovid-19 infekciju ili da imaju antitela, pri čemu se to mora raditi u nekoj referentnoj laboratoriji ili da poseduju negativan bilo antigeni i PCR test koji ne sme biti stariji od sedam dana na izvođenju nastave u pretkliničkim predmetima, a na kliničkim – ne stariji od tri dana.

Rekao je da je Zajednica fakulteta medicinskih nauka Srbije održala onlajn sednicu na kojoj je doneta jedinstvena odluka o tome, a da je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu prvi koji je počeo da odluku sprovodi u delo.

Navodi da su o odluci obavestili Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, kao i Krizni štab, a da nisu dobili od tih institucija nikakav negativan odgovor.

Dekan je preneo i da ministar zdravlja tu odluku lično podržava.
Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.


Ukratko iz sveta:

  • Polovina mladih uzrasta od devet do 18 godina voljna je da bude vakcinisana protiv korona virusa, pokazalo je veliko istraživanje u Engleskoj.
  • Noćni klubovi otvaraju se na španskom ostrvu Majorci, pošto su bili zatvoreni godinu i po, objavio je pokrajinski ministar turizma.
  • Predsednik SAD Džozef Bajden primio je treću dozu Fajzer vakcine, pošto spada u grupu stanovnika starijih od 65 godina.
  • U svetu je do sada zaraženo više od 232,3 miliona ljudi, a preminulo više od 4,75 miliona. Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 10.508 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 401.169 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.614, a oporavilo se 385.455 ljudi

Do sada je preminulo 4.553, a oporavilo se 273.303 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.607, a oporavilo se 171.375 ljudi

  • Crna Gora – 129.990 potvrđenih slučajeva

Preminulo je 1.906, a oporavilo se 120.956 ljudi

  • Kosovo – 159.893 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.939, oporavilo se 153.349 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Polovina mladih uzrasta od devet do 18 godina voljna je da bude vakcinisana protiv korona virusa, pokazalo je veliko istraživanje u Engleskoj.

To je jedno od prvih istraživanja u kojem su učestvovali učenici, a ne roditelji.

Istraživanje je sprovedeno tokom leta, a učestvovalo je više od 27.000 učenika u 180 škola.

Više od trećine je bilo neodlučnih, a nešto više od jednog od deset bi odbilo.

Rezultati su objavljeni u časopisu EClinicalMedicine, a istraživanje je sprovedeni nego što je u Velikoj Britaniji preporučeno da se deci od 12 do 15 godina ponudi jedna doza Fajzer vakcine.

Stručnjaci sada kažu da je, iako je Covid rijetko ozbiljna bolest kod djece, cijepljenje starijih od 12 godina korisno.

Predsednik SAD Džozef Bajden primio je treću dozu Fajzer vakcine, pošto spada u grupu stanovnika starijih od 65 godina.

„Najvažnija stvar koju moramo da uradimo je da vakcinišemo više ljudi”, rekao je Bajden pre nego što je dobio treću dozu vakcine, prenela je agencija AP.

Bajden (78) je dobio prvu dozu vakcine 21. decembra, a drugu dozu tri nedelje kasnije 11. januara, zajedno sa suprugom Džil Bajden, preneo je AP.

On je rekao da će uskoro treću dozu primiti i njegova supruga.

Gotovo 2,66 miliona Amerikanaca primilo je treću dozu Fajzerove vakcine od sredine avgusta, preneli su Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Oko 100 miliona Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano protiv kovid-19.

Američka regulatorna tela preporučila su primanje treće doze šest meseci nakon primanja druge doze vakcine.

Noćni klubovi otvaraju se na španskom ostrvu Majorci, pošto su bili zatvoreni godinu i po, objavio je pokrajinski ministar turizma.

„Baleari se praktično vraćaju u normalnost”, kazao je regionalni ministar turizma Iago Negueruela.

Klubovi se otvaraju 8. oktobra zbog niske stope zaraze, objavio je.

Međutim, plesači moraju nositi masku, dok osobe koje piju, a ne plešu, moraju sedeti.

Klubovi se zatvaraju u pet sati ujutro.

Planove još treba da odobri pravosuđe.

Dok su noćni klubovi bili zatvoreni, barovima i pabovima bio je omogućen rad tokom cijele pandemije, uz određena ograničenja.

Za ulazak u noćni klub potrebna je kovid potvrda kojom posetilac pokazuje da je vakcinisan protiv koronavirusa, da je preboleo bolest ili da je bio negativan na testu.

Klubovima će verovatno biti dozvoljen rad s 75 odsto kapaciteta.

Promene verovatno neće imati velikog učinka u Plaja de Palmi, području poznatom po bogatom noćnom životu, jer se mnogi tamošnji barovi spremaju za privremena zatvaranja usled približavanja kraja turističke sezone. Ali, vlasnici noćnih klubova sigurno će pozdraviti vest jer su mnogi od njih preživeli samo zahvaljujući državnoj podršci.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link